Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Montilla aposta per posar fi a un sistema de finançament “anòmal” a l’Estat espanyol

El president de la Generalitat, José Montilla, ha exigit aquest dimecres que la negociació del nou sistema de finançament sigui ‘bilateral entre Catalunya i el govern espanyol’, independentment del mètode de negociació que s’apliqui a la resta de territoris de l’Estat. El nou sistema, segons ha dit el president, haurà de ser ‘més just i solidari’ que l’actual, que ha qualificat d”anòmal’. El president ha fet aquestes consideracions davant la resta de presidents socialistes durant el sopar que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, els ha ofert a La Moncloa aquest dimecres.

Redacció
Redacció 22/05/2008

El president ha defensat un sistema de finançament que asseguri la mateixa qualitat dels serveis per a tots els ciutadans de l’Estat i ha remarcat que la solidaritat ‘vol dir aportar més, però no pot significar mai rebre menys’. Per això, ha exigit als seus homòlegs socialistes que el nou sistema sigui ‘més just, més solidari i més corresponsable políticament i fiscal’ que no ‘perjudiqui els drets dels catalans’, segons fonts de la Presidència.

Com a exemple, Montilla els ha explicat que els mecanismes d’anivellament actuals són ‘anòmals’ perquè ‘penalitzen’ els territoris ‘que realitzen una major contribució fiscal’. En aquest sentit, els ha fet pedagogia indicant que Catalunya, després de passar els mecanismes d’anivellament, passa d’un índex de recursos per càpita de 123 a 96, mentre que hi ha territoris, que no ha concretat, que passen de 70 a 123.

En relació a la bilateralitat, Montilla ha assegurat que aquest aspecte no és negociable perquè l’Estatut de Catalunya, que és una llei orgànica, indica clarament que l’espai de negociació del finançament és la comissió mixta Estat-Generalitat, que es reunirà precisament el proper dia 28 de maig. El president, tot i així, no s’ha mostrat contrari a la multilateralitat ni a qualsevol altre mètode de negociació que afecti els altres territoris.

Montilla ha defensat quatre aspectes fonamentals de la reivindicació del nou sistema. En primer lloc ha demanat un ‘augment de la suficiència financera’ de Catalunya a partir dels impostos del poble català amb un increment dels percentatges de participació en el rendiment dels tributs estatals. En segon lloc, el president ha demanat també un augment de la capacitat normativa ‘sobre els impostos estatals en els que participa’ la Generalitat, especialment en relació a l’IRPF i els impostos especials.

En tercer lloc, el cap del Govern ha sol·licitat un paper més rellevant, que sigui ‘protagonista’, per a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Finalment, ha exigit una reforma del mecanisme d’anivellament ‘per afavorir que els ciutadans de Catalunya puguin beneficiar-se de la seva major contribució fiscal’.