Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Montilla alerta del perill que el TC retalli el model lingüístic català

|

- Publicitat -

José Montilla ha obert aquest vespre el cicle ’25 anys de la Llei de normalització lingüística’, organitzada per l’IEC amb l’objectiu de fer balanç de la implantació de la llei i generar un debat al voltant de les perspectives de la llengua catalana, en un moment de preocupació pel seu futur, segons ha lamentat el president de l’IEC, Salvador Giner. A

A més de fer un repàs als anys de normalització de la llengua, el president ha fet una valoració positiva del seu curs, tot i que ha alertat d’alguns perills, com ara la sentència del TC respecte l’Estatut, la primera llei de Catalunya en què es desenvolupa una mica més el model lingüístic català. El president s’ha mostrat preocupat per una possible retallada que atengui els recursos presentats en contra.

Publicitat

Entenent que el primer deure de totes les institucions és ‘preservar la convivència’, Montilla ha recordat als magistrats que ‘amb la convivència civil i la llengua no s’hi pot jugar’, a més d’advertir que la llengua ‘no pot ser objecte d’una confrontació política de baix nivell’, en referència als que han presentat recursos al text, com ara el Partit Popular i el Defensor del Pueblo.

En aquesta línia, Montilla ha assegurat que Catalunya no acceptarà una confrontació lingüística ‘imposada des de fora’, tot i els intents ‘obstinats’ d’alguns mitjans de comunicació i determinades forces polítiques. Així mateix, ha afirmat confiar en què ‘el sentit institucional’ prevalgui per sobre ‘les baixes passions polítiques’.

Foment de l’ús social del català

Per fer front a la situació actual, en què cada vegada són més les veus que alerten d’un empobriment del català, en part afavorit per l’arribada d’immigració, Montilla ha resumit el pla de la Generalitat en dues línies estratègiques, el foment de l’ús social del català i la conversió de la política lingüística en una política pública amb caràcter transversal.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat el 1988 per desenvolupar l’esperit de la Llei del 1983, continua sent la principal eina de difusió del català de la Generalitat, i aquest any organitza cursos per a més de 110.000 persones. El president també ha posat com a exemple de les iniciatives públiques la campanya ‘Encomana el català’, que es pot veure actualment a la televisió.

Després d’afirmar que la plena assumpció del pluralisme lingüístic continua sent un deute pendent per a les institucions i la societat espanyola, Montilla ha demanat a l’estat espanyol que ‘canviï d’actitud’ perquè les possibilitats que els interessats i falsos conflictes vagin en augment són molt elevades. Així, ha implicat les institucions en la feina de normalitzar el català, així com a la nova immigració i als joves.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut