Dimarts, 18 de Febrer de 2020 - Edició 572
La República

Montilla afirma que el Govern se sent ‘continuador’ de l’obra i de ‘l’anhel d’autogovern’ de Macià

El president de la Generalitat, José Montilla, i el vicepresident del Govern, Josep-Lluis Carod-Rovira, han oficiat, aquest dijous, la clausura de l’Any Macià a Vilanova i la Geltrú. Montilla ha expressat que la Generalitat que té l”honor’ de presidir se sent ‘continuadora’ de l’obra i de ‘l’anhel d’autogovern’ de Francesc Macià. Segons el president, ja s’han ‘definit’ les eines per aconseguir-ho i ara toca ‘defensar-les’. D’altra banda, Josep-Lluís Carod-Rovira ha expressat que el somni de ‘màxima ambició nacional’ de Macià ‘encara no s’ha ‘complert’ i que ‘només serà una realitat’ si els catalans ‘ho volen democràticament’ perquè el futur dels ‘pobles’ el decideixen els ‘pobles mateixos’.

Redacció
Redacció 24/12/2009

José Montilla ha expressat que el primer president de la Generalitat elegit per sufragi popular ocupa un lloc ‘destacat’ en la història contemporània i que ‘honorar-lo’ és un deure ‘moral’ i ‘cívic’.

Per a Francesc Macià, la ‘unitat’ de les ‘forces catalanes’ era una qüestió ‘cabdal’ per ‘l’esdevenir del país’, ha afirmat Montilla, i aquesta unitat ‘també avui’ és la via ‘més sòlida’ per assolir el ‘futur que volem’ ha assegurat.

Segons el president de la Generalitat, la vida de Macià va ser un ‘exemple’ de ‘lluita’ i ‘estimació’ envers Catalunya. A més, Francesc Macià ‘va ser capaç d’agermanar Catalunya sota un sentiment de pàtria àmpliament compartit’.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha explicat que, tot i que Catalunya ‘torna a tenir’ la ‘Generalitat i democràcia’ i ‘avança cada dia més en polítiques socials’, el somni de ‘màxima ambició nacional’ de Macià ‘encara no s’ha complert’.

Segons Carod-Rovira, si un dia els catalans ‘volen complir’ el somni de Macià, ‘ningú no podrà posar obstacles’ per complir-ho perquè el ‘futur dels pobles el decideixen els mateixos pobles amb patriotisme, intel·ligència i sentit pràctic’.

Aquesta és, segons el vicepresident del Govern, la lliçó de Macià, ja que com ha expressat ‘mai no hi ha barreres prou altes quan els sentiments i els anhels d’un poble estan disposats a saltar-les’.

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi-Elena, ha expressat la satisfacció d’honorar la figura de Macià a la ciutat on va néixer i on n’és fill predilecte. Segons Elena, Macià mai no va ‘oblidar’ la ciutat i va ‘tornar-hi moltes vegades’.

Relacionats