Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Montilla afirma que el Govern d’Entesa és de màxims i ressalta la seva unitat

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat aquest dilluns que el Govern d’Entesa no és de mínims sinó de màxims ‘al voltant del desplegament del millor Estatut que mai ha tingut Catalunya’. En la seva conferència per fer balanç del primer any de Govern, el president ha volgut deixar clara la idea de la unitat del seu gabinet, que és que ‘tenim un president i no tres. Tenim un Govern, i no tres. Tenim un programa, i no tres’. No obstant, ha admès que ‘són tres forces polítiques diferents, que treballem per un sol poble, per un sol país’. Montilla també ha exigit deixar de banda la ‘Catalunya de ficció per portar la política catalana al terreny de les realitats’.

Redacció 27/11/2007

En una setmana on hi ha haguts forces retrets entre els socis de Govern a causa de la petició de dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez (mesura a la que hi ha donat suport ERC i ICV), Montilla ha destacat la unitat existent entre els socis de l’executiu per dur a terme les actuacions de Govern previstes per els pròxims quatres anys. ‘Compartim moltes coses i treballem plegats en les institucions’, ha assenyalat, però ha admès que ‘som forces complementaries i de vegades no’, però ‘això no impedeix treballar responsablement al servei de Catalunya’.

Montilla ha manifestat que ‘perd el temps qui pretengui especular amb la incidència d’altres lògiques polítiques en el rumb que té fixat el Govern d’Entesa’. En aquest sentit, ha destacat que l’Executiu ‘té un full de ruta per a quatre anys i amb la voluntat d’acomplir el seu pla d’actuació’. I ha deixat clar que una de les prioritats ‘és assegurar la governació estable de Catalunya’.

El president de la Generalitat ha afirmat que l’acció d’aquest Govern ‘està guiada per un designi reformador que transcendeix, de llarg, la gestió del dia a dia’. Així mateix, ha apostat, per ‘superar l’estat de perplexitat’, deixant de banda d’una vegada per totes la Catalunya ficció i portar la política catalana de nou al terreny de les realitats’.

Montilla ha acabat el seu discurs citant unes paraules d’Antoni Rovira i Virgili, que va fer l’any 1932: ‘El catalanisme d’avui no te res d’arqueològic. No pretén restablir. Políticament el cap de casa, el vot fogueral, els Braços de les Corts. Catalunya, tal com han fet altres nacions ressuscitades, donarà a la seva Constitució interior (al seu Estatut) un marcat caràcter de modernitat i de liberalisme’.