Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Montilla admet la “desmoralització col·lectiva” però anima els catalans a superar les dificultats

El president de la Generalitat, José Montilla, ha admès aquest diumenge en el tradicional missatge de Cap d’Any que a Catalunya hi ha una ‘certa desmoralització col·lectiva’ a causa del ‘complicat any que deixem enrere’, però ha animat als catalans a superar els problemes ‘amb voluntat constructiva’ i sense ‘victimisme’. ‘Aquesta actitud [en referència al victimisme], tota sola, no arregla res i no ens ajuda, per més justificada que pugui estar. No es construeix res des de la queixa i l’autocontemplació de les dificultats. La superació dels problemes vol energia i determinació’, ha comentat. En el seu discurs, Montilla també fa referència a altres reptes de la societat catalana, com el creixement de població i l’educació, a més de la millora inversora ‘perquè els serveis públics funcionin més satisfactòriament’ i Catalunya sigui ‘el motor d’Espanya’.

Redacció 31/12/2007

Montilla ha reconegut que aquest 2007 ha sigut ‘complicat’ i que això podria justificar una certa ‘desmoralització col·lectiva i alimentar la coneguda tendència al victimisme’, actitud, que segons el president, ‘no ens ajuda’. El líder català creu que el que cal, davant les dificultats, és que s’elevi ‘l’exigència col·lectiva de responsabilitats, començant cadascú per la seva pròpia’, ja que ‘si volem exigir el treball ben fet dels altres hem de ser capaços de mostrar l’exemple del nostre propi treball’.

En aquest sentit, el cap de l’executiu també ha recordat que mesos enrere va fer un ‘sever advertiment’ del sentiment col·lectiu dels ciutadans de Catalunya. Montilla també ha dit que en la seva responsabilitat de president de Generalitat no transmetrà una actitud pessimista i que els problemes no tenen solució, com tampoc predicarà ‘un optimisme com si no passés res’, ha afegit. Per tot això, el president català ha convidat als ciutadans ‘a sumar esforços perquè el país funcioni i Catalunya vagi endavant’ i això inclou, segons Montilla, que ‘els serveis públics siguin de qualitat’.

Respecte a les inversions a Catalunya, Montilla ha dit que des de la Generalitat i el govern espanyol s’està invertint com mai s’havia fet, i s’ha mostrat convençut que amb aquesta millora els serveis ‘funcionaran més correctament’. També ha recordat que l’any 2006 es va aprovar l’Estatut, enguany s’ha començat a desplegar i el 2008 s’haurà de negociar un nou sistema de finançament, ‘que no serà un procés fàcil ni ràpid’. El president català creu que els recursos que demanen són ‘necessaris i justos’ i ha manifestat que ‘Catalunya vol seguir sent el motor d’Espanya’. ‘Cal que tots treballem amb el convenciment que hi ha un horitzó, ambiciós i possible, cap al qual ens dirigim. Hem de fer confiança en el futur i en les nostres possibilitats’, afegeix.

Montilla també s’ha referit als debats de la immigració i l’educació. Sobre el primer, el president aposta per ‘guanyar cohesió cívica i social’ davant el creixement de població en pocs anys i creu que ‘ens trobem davant d’una gran oportunitat si sabem fer les coses bé’. ‘És a dir, si invertim recursos en la millora dels nostres pobles i dels nostres barris, si treballem perquè els serveis socials arribin a totes les persones que ho necessitin i si ajudem els joves a l’hora d’emancipar-se i de trobar el seu primer habitatge’, ha afegit.

Per aconseguir aquesta convivència, als nouvinguts, creu Montilla, se’ls ha d’exigir l’acompliment dels seus deures però alhora se’ls ha de respectar els seus drets’ i oferir-los camins per a la integració.

‘Milers i milers de persones que no vam néixer a Catalunya, vàrem triar ser catalans. Parlo de gent com Paco Candel, que ens va deixar a finals de novembre, i ens van assenyalar el camí amb la seva actitud cívica’, ha continuat.

Pel que fa l’educació, el president creu que ‘ha de millorar si volem que el nostre país tingui futur’. Ha recordat que és un tema del qual se ‘n’ha parlat molt i del qual ‘n’haurem de parlar molt més encara’. Per això, proposa que aquest debat social sigui ‘honest i valent, sense prejudicis’, i en què també hi estiguin implicats els agents de la comunitat educativa, com la Generalitat i els ajuntaments, l’escola pública i la concertada, els empresaris, els sindicats i els professionals.

En aquesta ocasió, el president Montilla ha fet el discurs de Cap d’Any des de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vilanova i la Geltrú on, abans d’enregistrar-lo, s’ha reunit amb els comandaments policials. Amb motiu d’aquesta visita, Montilla ha volgut recordar en el seu missatge tots aquells milers de professionals -de l’àmbit de la seguretat, sanitat, serveis d’urgència i restauració, entre d’altres- que estan treballant aquestes festes ‘perquè tot vagi alhora’.