Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Montilla: ‘A l’Estat hi ha molta gent que treballa perquè no s’entengui Catalunya’

|

- Publicitat -

En una entrevista al programa ‘Protagonistas’ de Punto Radio, Montilla ha dit que a la resta de l’Estat hi ha de tot. ‘Hi ha qui ens entén, qui no ens entén, qui no ens vol entendre i qui procura que no ens entenguin’. ‘Fonamentalment el PP, explicant mentides’, ha assegurat i ha afegit que ‘cal explicar bé a la resta de l’Estat què és Catalunya i què volem’. Per altra banda Montilla s’ha mostrat confiat que el TC finalment considerarà constitucional l’Estatut i ha reiterat la seva preocupació per si es qüestiona el model lingüístic de què s’ha dotat Catalunya. ‘Això seria perillós per la convivència’, ha dit. Montilla ha recordat que l’Estatut és una llei aprovada i cal aplicar-la ‘però hi ha una força politica que l’ha qüestionat’, ha dit. Segons el president de la Generalitat si l’Estatut està enmig del debat en un moment en què els seus detractors consideren que no toca donada la crisi econòmica severa que hi ha ‘no és per voluntat nostra’. Montilla ha assegurat que ‘aixó no exclou que el Govern no es dediqui als problemes derivats de la crisi econòmica i ha qualificat de greu que ‘hi hagi qui continuï qüestionant una llei que està aprovada’.

Sobre el finançament català…

Publicitat

Respecte el finançament Montilla ha dit que ‘no sóc més pessimista ni més optimista que Castells però està clar que en aquest moment no hi ha acord sobre el finançament’. El president ha reconegut que hi ha dificultats ‘perquè si no n’hi haguessin ja tindríem acord’ però ha assegurat que l’acord arribarà. Montilla ha dit que l’executiu de Zapatero no posa la crisi com a excusa en la negociació del finançament i ha reiterat que ‘el que passa és que no ens posem d’acord’. Pel president català el PSOE no llença ‘pilotes fora’ però en tractar-se d’un tema tant important, el govern tripartit no vol un ‘pegat sino solucionar el model del finançament de Catalunya per sempre’. ‘Que sigui més just per Catalunya’, ha dit i ha afegit que la negociació és llarga i dura però s’ha mostrat confiat en arribar a un acord.

Repàs a les eleccions

Respecte les eleccions al País Basc i Galícia, Montilla s’ha referit al candidat del PSE, Patxi López que podria ser el pròxim lehendakari i li ha recomanat prudència i humilitat a l’hora de buscar suports. Montilla li ha suggerit que parli amb tots els caps de llista i que busqui el suport parlamentari necessari per ser investit lehendakari. ‘La majoria parlamentària que donava suport a Ibarretxe ha deixat de ser majoria i ara és minoria i l’oposició d’abans ara és majoria’, ha dit i ha assegurat que Patxi López està més a prop d’Ajuria Enea que Ibarretxe. Montilla ha dit que és normal que el PNB es resisteixi a perdre el govern. ‘Són les legítimes resistències dels governants’, ha dit però ha recordat que en un sistema parlamentari mana la majoria parlamentària ‘i ara Ibarretxe no té majoria al Parlament’. Respecte la derrota electoral de Touriño a Galícia, Montilla ha assegurat que quan es perden unes eleccions no es perden per una sola causa igual que quan es guanyen. ‘Hi ha molts factors que hi intervenen’. Montilla ha volgut desvincular el que ha passat a Galícia, on el PSdG governava en coalició amb el BNG, de Catalunya on el PSC governa amb ERC. ‘Aquí hi ha un pacte de govern sòlid i un pla de govern que es va desenvolupant a pesar de les dificultats econòmiques’, ha dit i ha afegit que ‘no es pot comparar amb el pacte de govern que hi havia a Galícia perque cada realitat es diferent’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut