Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Montenegro firma un acord d’estabilització i associació amb la Unió Europea, el primer pas cap a l’adhesió

Montenegro és des d’aquest dilluns més a prop d’adherir-se a la Unió Europea. El comissari europeu de l’Ampliació, Olli Rehn, i el primer ministre de Montenegro, Zeljko Sturanovic, han signat a Luxemburg un acord d’estabilització i associació amb la UE que haurà de ser ratificat pels 27 estats membres, procediment que podria allargar-se més de dos anys. Des de l’1 de gener de 2008, però, gràcies a aquest acord, es permetrà l’accés lliure dels productes de Montenegro al mercat de la UE. Després d’aquest primer pas per integrar-se a la UE, Sturanovic preveu que Montenegro presenti la seva primera sol·licitud formal d’adhesió el primer semestre del 2008, durant la presidència de torn d’Eslovènia.

Redacció
Redacció 16/10/2007

‘Aquest acord d’estabilització i associació significa que avui Montenegro està més a prop d’Europa i que el seu futur és més segur que mai’ i ‘institucionalitza les seves relacions amb la UE’, ha celebrat Sturanovic. El primer ministre ha reivindicat que la firma de l’acord que ha d’ampliar la zona de lliure intercanvi ‘demostra que Montenegro pertany a Europea, no només en termes geogràfics, històrics i de civilització, sinó perquè tenim els mateixos objectius’.

Montenegro va començar a negociar l’acord d’estabilització i associació amb la UE ara fa dos anys, l’octubre de 2005, quan encara pertanyia a Sèrbia. Però la no cooperació de Belgrad amb el Tribunal Penal per a l’antiga Iugoslàvia va fer fracassar les converses, que es van suspendre el maig de 2006. Un cop va aconseguir la seva independència, el juny de 2006, Montenegro, que sí col·labora amb el tribunal internacional, va poder reprendre la negociació amb Brussel·les fins la firma d’aquest dilluns.

Precisament aquesta mateixa setmana, el que és l’estat més jove d’Europa aprovarà la seva constitució.