Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Molina i Tresserras desencallen el retorn dels “papers de Salamanca”

El procés de retorn dels ‘papers de Salamanca’ que resten a l’Arxiu de la Guerra Civil ha entrat en la ‘fase final’. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el ministre César Antonio Molina han aconseguit fer un ‘salt qualitatiu’ en el procés aquest dimarts en una reunió a Madrid en què el ministre s’ha compromès a convocar entre finals de juny i principis de juliol la Comissió Mixta que ha d’avalar el retorn. Tresserras també creu que el retorn de les set caixes que resten del primer viatge es produirà de manera ‘immediata’, és a dir, en els pròxims mesos.

Redacció
Redacció 28/05/2008

El conseller ha sortit ‘molt satisfet’ d’una reunió ‘intensa’ que ‘ha anat molt bé’ en què el ministre ha expressat el seu compromís que abans de finals del mes que ve s’hauran acabat els treballs tècnics que du a terme el Ministeri i es convocarà la Comissió Mixta.

Segons Tresserras, d’aquesta manera aquesta comissió ja s’haurà reunit al mes de juliol i que el procés ‘haurà començat completament a finals de l’Estiu’. Estem, segons Tresserras, ‘a la darrera etapa del procés de devolució dels papers de Salamanca’.

Nova etapa de relació

Es tracta de la primera reunió formal entre Tresserras i el Ministre. El conseller havia demanat la reunió feia més d’un any, i en aquest període, tot i que el ministre ha estat a Barcelona, no s’havien trobat formalment. Segons Tresserras, la reunió d’avui obre ‘una nova etapa’ en les relacions de cooperació entre Ministeri i Departament de Cultura.

Com a exemple d’aquesta nova relació Tresserras ha destacat la garantia per part del ministre de la convocatòria de la Comissió Mixta, que és la ‘peça clau’ per al retorn dels ‘papers de Salamanca’. ‘Un cop el Ministeri es compromet a això i després del to de la conversa –ha dit- nosaltres no dubtem que s’entra en la fase de retorn inaturable de la documentació’.

No tornaran abans de l’estiu

El conseller ha explicat que el gruix dels documents ‘no tornaran abans de l’estiu’, però sí que és probable que sí que ho facin de manera ‘força immediata’ les set caixes que encara resten a l’anterior viatge.

La principal causa és que un cop la Comissió Mixta avali el retorn, però abans de fer el trasllat caldrà digitalitzar-los i deixar una còpia a Salamanca. Per tant, el Govern haurà de convocar el concurs de digitalització, del què n’ha redactat les bases i fer aquests treballs.
<
Posteriorment, els documents viatjaran a Catalunya i el Govern s’encarregarà de retornar els documents als particulars que ho sol·licitin.

2 milions de documents

El concret, a més de les set caixes pendents del primer enviament, encara resten a Salamanca dos milions de documents propietat de 295 particulars, ajuntaments, associacions i institucions que es troben en 1.300 caixes.

La Generalitat els té identificats des de l’octubre de 2006. En aquests 19 mesos el Ministeri de Cultura no ha convocat la Comissió Mixta ni ha fet cap pronunciament al respecte, fet que des del Govern s’havia interpretat fins avui com una manca d’interès evident per part de l’executiu espanyol.

El Ministeri va convocar ahir per al 19 de juny la primera reunió del Patronat del Centre de Memòria Històrica. En aquesta reunió, s’ha de nomenar el director de la institució, i fixar un calendari de la devolució.

Un procediment fruit de la política del ministre de Cultura, César Antonio Molina, de vincular la devolució a la creació del Patronat del Centre.

El conseller ha reiterat que segons el seu criteri la creació del patronat del Centre no ha de tenir relació amb el retorn de la documentació, ja que consta a la Llei però no com a condició vinculant.

A la trobada també hi ha assistit el secretari general del Departament de Cultura, Lluís Noguera, i la subsecretària del Ministeri, Maria Dolores Carrión. Posteriorment s’ha desplaçat al Ministeri, sense entrar a la reunió, el delegat del Govern a MAdrid, José Cuervo.

Molina té ‘dubtes’

Molina no ha volgut fer declaracions després de la reunió, però en una entrevista que publica aquest dimarts el diari La Razón, assegura que existeixen ‘bastants dubtes sobre molts dels papers’.

Aquests dubtes, segons apunta, són de ‘procedència, d’origen i de destinació’ i, en tot cas, ‘haurà de ser la Comissió Mixta’ qui determini si es retornen, o no, als seus propietaris catalans.

Segons el ministre, aquests ‘dubtes’ podrien fer que part dels ‘papers’ no retornin, tot i que també apunta que espera que durant els pròxims mesos ‘es tanqui del tot’ el procés de devolució dels documents a la Generalitat.

El conseller Tresserras ha admès que el Ministeri té ‘alguns dubtes’ sobre ‘parts menors’ del conjunt de la documentació sobre les que ‘es pronunciaran’ els tècnics. En tot cas, ha dit ‘una cosa és que hi hagi algun dubte sobre alguns documents, i una altra que el conjunt de la documentació no pugui tornar’.

Coordinació estable

A més, el Ministeri i la consellera per primera vegada han acordat una relació de coordinació estable que, segons Tresserras, no existia fins ara. Aquesta comissió es reunirà de manera periòdica i abordarà qüestions com el Museu Arqueològic de Tarragona.

Canal Cultural

Tresserras i Moilina també han abordat de manera superficial la qüestió del nou Canal Cultura. L’objectiu, segons Tresserras, és assegurar la presència de la cultura catalana al cala i que el centre de TVE a Sant Cugat hi tingui ‘un pes rellevant’.