Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Molina assegura que vol “tancar aviat” la devolució dels ‘papers de Salamanca’

El ministre de Cultura, César Antonio Molina, ha assegurat aquest dijous que l’executiu espanyol ‘complirà la llei’ de devolució dels ‘papers de Salamanca’ que encara es troben a l’Arxiu General de la Guerra Civil, i culminarà el procés de devolució ‘el més ràpidament possible i amb total seguretat’. Segons Molina, en aquests moments ja s’ha constituït el Patronat del Centre de la Memòria Històrica, i el la seva primera reunió ‘o en una posterior’ se’n nomenarà un director. ‘A partir d’aquest moment’ en què es nomeni director, segons el ministre, ‘començaran les reunions perquè se segueixi el que el Parlament va aprovar’. Molina ha assegurat que aquest és un tema que ‘vol tancar aviat’ perquè és ‘una ferida que tenim els espanyols’ que ‘cal cauteritzar defintivament’. Tot plegat, segons el ministre, es veurà ‘en el temps suficient i en els pròxims mesos’. Esperem que aquestes declaracions siguin fetes amb honestedat i no es tracti de l’enèssima promesa electoral socialista.

Redacció
Redacció 14/12/2007

Molina ha fet aquestes manifestacions des de Madrid en una trobada en què ha reiterat que l’executiu té intenció de complir els requisits previs que ell mateix va marcar en una intervenció al Congrés en què va condicionar el procés a la constitució del Patronat, el nomenament d’un director, i l’obtenció del permís per part d’aquest organisme de nova creació.

La Llei 21/2005 de restitució a la Generalitat dels documents de l’arxiu de Salamanca establia requisits com la necessitat d’identificar degudament tan els documents com la titularitat dels que els sol·liciten, però no condicionava la devolució a la creació del Centre Documental de la Memòria Històrica.

De fet, la llei tan sols diu, en una disposició addicional i no en el capítol de Requisits i procediment, que ‘en el període d’un any’ a partir de l’entrada en vigor de la llei’ ‘es crearà i posarà en funcionament’ ‘un Centre Documental de la Memòria Històrica amb seu a Salamanca’ al que s’integraran els fons de l’Arxiu General de la Guerra Civil.