Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

Moisès Broggi s’associa a Reagrupament perquè ho considera ‘l’única via eficaç d’arribar a la independència’

El centenari cirurgià Moisès Broggi, s’ha adherit a la formació política Reagrupament, liderada per Joan Carretero, en considerar que és ‘l’única via eficaç d’arribar a la independència’ i perquè considera que ‘cal que tots els independentistes s’apleguin en una candidatura unitària’. Segons s’ha informat en un comunicat, la membre de la directiva, Rut Carandell, ha recollit aquest divendres al domicili de Broggi la sol·licitud d’inscripció a Reagrupament. Nascut l’any 1908 a Barcelona, Broggi ha rebut diversos reconeixements per la seva brillant carrera professional, entre les quals figura la Medalla d’Or de la Generalitat, que va rebre l’any passat.

Redacció
Redacció 10/10/2009

Per la seva part, Carandell ha agraït el compromís del cirurgià per la seva defensa del país i la seva catalanitat. Moisès Broggi va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar l’any 1931 amb l’especialitat en cirurgia. L’any 1966 va entrar a formar part de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual en va ser nomenat president l’any 1980. L’any 1981 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i amb la Medalla d’Or de Barcelona. El juliol de 2008 també va ser guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social. També a l’any 2008 va ser guardonat amb la medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

De la seva trajectòria professional destaca la seva participació en l’equip mèdic de les Brigades Internacionals al bàndol republicà, durant la Guerra Civil espanyola. Després de la guerra va ocupar una plaça a l’Hospital de Vallcarca de Barcelona fins que va ser cirurgià a l’Hospital Clínic, encara que posteriorment va ser destituït i sotmès a depuració pel règim franquista. La seva tasca professional va seguir a Terrassa i a diversos centres de Barcelona on va destacar per la seva funció assistencial. Al llarg de la seva carrera també fou nomenat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i membre fundador de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), una entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l’any 1985.

Relacionats