Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Miquelets i trabucaires ‘desarmats’ per l’Estat espanyol

La nova delegació d’Òmnium Voltreganès volia encetar aquest diumenge la seva activitat amb una jornada patriòtica i festiva (programa en pdf) centrada en la commemoració dels Màrtirs de la Gleva de 1714, morts per les tropes borbòniques després d’haver-se rendit. Per a l’ocasió havien previst una desfilada de soldats de l’època i disparar salves amb els Miquelets de Catalunya, els Miquelets del País Valencià i Trabucaires. La delegació del govern espanyol a Catalunya ha prohibit que Miquelets i Trabucaires disparin emparant-se en un informe elaborat per la Guàrdia Civil espanyola que ha determinat que la festa no és ‘tradicional’. Així doncs, les salves se substituiran per un minut de silenci ja que si els Miquelets o els Trabucaires disparessin, podrien perdre els seus permisos d’armes. La decisió ha indignat organitzadors i participants que han demanat una assistència massiva.

Redacció
Redacció 06/02/2011

Òmnium troba sorprenent que sigui un oficial de la Guàrdia Civil espanyola qui hagi de determinar si una festa és o no tradicional. Considera que el sol fet que es tracti de grups de cultura tradicional com els Miquelets i els Trabucaires ja és de per sí una expressió cultural tradicional i hauria de garantir l’autorització pertinent.

Davant aquest ‘greuge’ que consideren ‘completament arbitrari i fora de lloc’, demanen que tothom doni suport a la commemoració dels fets de La Gleva de 1714 perquè sigui multitudinària i alhora poder reivindicar les festes tradicionals de Catalunya.