Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Esquerra demana al Senat que desaparegui el Ministeri de Cultura espanyol

El portaveu de Cultura per l’Entesa al Senat, Miquel Bofill (ERC) ha dit que en aquest moment de retallades ‘seria oportú aprimar’ l’administració en el que és competència de les comunitats autònomes, i ha tornat a demanar la supressió del ministeri. Bofill ha assegurat que ‘el catalanisme polític reclama el respecte a les competències de la cultura’ i ha argumentat que ‘mantenir aquest ministeri és innecessari, a més que estalviaria i evitaria duplicitats’. De fet el Congrés dels Diputats espanyol ja va aprovar la supressió dels ministeris de Cultura, Igualtat i Habitatge l’estiu passat, una proposta que Zapatero ha ignorat. En la compareixença de la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González Sinde, Bofill també ha demanat els traspassos de biblioteques i museus i un calendari sobre el trasllat dels papers de Salamanca.

Redacció
Redacció 21/05/2010

En aquest sentit, Bofill ha parlat de les transferències que haurien d’haver culminat en biblioteques, museus i arxius i que encara són titularitat de l’Estat. Per Bofill, ‘hi ha àmbits de poder que es resisteixen a traspassar el que correspon a les comunitats autònomes’. Segons el senador, ‘les transferències no s’han de negar en nom de la crisi, sinó que s’han de fer en nom dels estatuts i de la legalitat vigent’.

Sobre els papers de Salamanca, Bofill ha dit que ‘és un escàndol la velocitat a la que estan tornant a Catalunya els documents, quan han passat cinc anys i queden 1.600 caixes per traslladar’.

El Congrés ja va aprovar la supressió

Les demandes de Bofill al Senat no són noves, ja que el juny passat el Congrés dels Diputats ja va aprovar la supressió dels ministeris de Cultura, Habitatge i Igualtat, gràcies als vots de tots els partits menys el PSOE. Els republicans, que van presentar la moció aprovada, ho van justificar per la necessitat de reduir l’estructura actual del govern espanyol i adequar l’administració estatal a la realitat de l’Estat de les autonomies.