Millo, descol·locat davant el referèndum La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

Millo, descol·locat davant el referèndum

ACN Barcelona .- El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha considerat que fer un referèndum a tota Espanya té “una complexitat tan gran” que li “costa d’imaginar”. “No dic que sigui impossible, però em costa molt d’imaginar”, ha declarat en una entrevista a l’ACN. El delegat ha respost així a les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va reptar l’Estat a proposar un referèndum a tot Espanya i l’ha instat a aclarir si és una postura “seriosa”. D’altra banda, Millo li ha retret que demani una solució al govern espanyol, quan ha dit que és Puigdemont qui té la “responsabilitat” de la situació actual i per això l'ha reptat a oferir una alternativa.
 

Redacció
Redacció 14/01/2017
Millo ha valorat les paraules de Puigdemont sobre un referèndum al conjunt d’Espanya com una “novetat” perquè ha afirmat que aquesta idea “no està en cap paper del procés ni del pacte pel dret a decidir”. Ha afegit però que no sap “exactament a què s’està referint” i per això ha dit: “Si ell ha fet aquesta reflexió, el que hauria de fer és articular-la i exposar-la i llavors l’estudiem”. 
 
Tot i això, ha apuntat les dificultats d’una proposta com aquesta perquè ha recordat que “hauria de comptar amb el vistiplau del Congrés” perquè afecta el conjunt del territori espanyol, a no ser, ha dit, “que estigués disposat a que la pregunta no fos sobre la qüestió d'independència sinó altres sobre el futur dels espanyols i que tots opinessin”. 
 
D’altra banda, també ha recriminat a Puigdemont que demani una solució al govern espanyol, quan ha dit que ha estat ell qui ha “creat” el problema i qui tindrà la “responsabilitat del que pugui acabar passant”. “Si tu creus que hi ha una solució alternativa al problema que has generat, proposa-la tu i ens ho mirem”, ha dit Millo. El delegat ha asseverat que és “imprescindible” trobar una sortida “alternativa” al conflicte actual i ha apostat per dissenyar-la “conjuntament”, tot i reconèixer que “no és gens fàcil” perquè “s’ha portat molt lluny”. “Dona idees i digues que estàs disposat a acceptar rectificar i abandonar el rumb de col·lisió i a partir d’aquí en parlem”, ha dit.
 
Sense marc jurídic
 
El delegat del govern espanyol ha reiterat el posicionament de l’Estat sobre que “no hi ha marc jurídic legal per convocar un referèndum d’independència” i li ha recordat al president de la Generalitat que “no té competències per fer-ho”, com tampoc les té el govern espanyol, ha dit. En aquest context, li ha recordat que si l’acabés convocant “s’estaria situant fora del marc jurídic vigent” i abocaria la societat catalana cap a un “atzucac” i una situació “totalment indesitjada per part de la majoria”. 
 
En cas que arribés, ha dit que seria la justícia la que hauria d’actuar i ha recriminat a aquells que diuen que el govern espanyol està judicialitzant la política que qui ho fa és qui es dedica “sistemàticament a incomplir les lleis” i no qui les defensa. Ha afegit que dóna la impressió que hi ha qui “desitja que hi hagi conflictivitat per alimentar l’estratègia de la confrontació”.
 
Millo ha esperat que no arribi aquest punt de “col·lisió” i s’ha preguntat “quin sentit té voler saber les conseqüències d’una col·lisió”. Ha augurat que cada cop seran més els catalans que reclamaran al Govern que abandoni aquesta estratègia i ha assegurat que el govern espanyol està disposat a fer l’esforç per trobar una via de sortida.

Relacionats