Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Milers de persones es manifesten pel centre de Barcelona en contra de la reforma de la Constitució espanyola

Milers de treballadors i ciutadans han iniciat aquest dimarts a la tarda una manifestació a Barcelona per protestar contra la reforma de la constitució espanyola i demanar un referèndum. Sindicats i més d’una seixantena d’entitats s’han adherit a la protesta, que marxa rere una pancarta amb el lema ‘Contra la reforma. Jo vull votar’. La sortida de la manifestació, que ha partit de Plaça Urquinaona, ha estat obstaculitzada per un grup d’una vintena de persones, tot i que no hi ha hagut incidents. Els manifestants recorren els carrers de Barcelona demanant la vaga general. La manifestació té previst finalitzar a Pla de Palau, on el catedràtic de la UPF Vicenç Navarro llegirà un manifest

Redacció
Redacció 06/09/2011

Un grup d’unes 25 persones, majoritàriament joves amb perfil antisistema, han intentat sense èxit obstaculitzar la sortida de la manifestació d’unes 20.000 persones, segons els organitzadors, amb crits contra els sindicats majoritaris i contra la patronal. La pressió de la marxa dels sindicats i de les entitats socials i ciutadanes ha fet començar la manifestació, mentre que el petit grup de joves s’ha situat al front de la manifestació mantenint els crits contra els sindicats, especialment dirigits contra CCOO i la UGT.  L’organització de la manifestació ha decidit finalitzar la marxa al final de la Via Laietana, a l’alçada de Correus, en compte d’arribar com estava previst a pla de Palau. Motius de ”seguretat” han estat els que han justificat aquesta decisió, segons un portaveu dels convocants. El grup de 25 persones han aturat la seva marxa davant de l’edifici de la seu central de CCOO de Catalunya, sense que es registressin incidents. 

El gruix de la manifestació llançava crits demanant poder votar la reforma de la Constitució acordada pel PP i el PSOE i amb crits ”així, així, ni un pas enrere”. En el manifest dels organitzadors es critica la reforma que lliga les mans a futurs governs a actuar en polítiques per impedir pròxims períodes de recessió i perquè és una ”amenaça permanent” per les prestacions i institucions de l’Estat de Benestar i les polítiques socials. El manifest fa una crida a la ciutadania i a les forces polítiques i socials a participar en les mobilitzacions que a partir d’aquesta jornada es convoquin per part dels organitzadors. Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT ha manifestat poc abans de l’inici de la manifestació que un objectiu d’estabilitat pressupostària com el que pretén la reforma de la Constitució s’hauria d’haver fet amb una actuació conjunta de tots els països europeus. 

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha declarat que la reforma de la Constitució consolida de manera permanent aquestes polítiques de retallades aprovades pels governs.  Joan Martínez, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, s’ha estranyat de la rapidesa com s’ha fet la reforma de la Constitució i que la modificació s’hagi fet a partir d’instàncies de fora de l’estat espanyol. 

Una setantena de manifestants a Girona

Una setantena de persones també s’ha manifestat a Girona per rebutjar la reforma de la Constitució i exigir-ne un referèndum. Els protestants han tallat la cèntrica avinguda de Jaume I durant deu minuts en una marxa que s’ha desevnolupat sense incidents.

Els senadors de CiU, ERC i ICV-EUiA defensen el rebuig a una reforma constitucional ‘recentralitzadora’

‘Hi ha una majoria a Catalunya que va en una direcció diferent al model d’Estat que proposen PSOE i PP’, ha afirmat el senador de CiU, Jordi Vilajoana, en la compareixença davant la Comissió d’Afers Institucionals dels senadors designats pel Parlament. En la mateixa línia s’han expressat els senadors d’ICV-EUiA i d’ERC. Per a Joan Saura, la reforma és ‘recentralitzadora, socialment regressiva i antidemocràtica’, mentre que el senador d’Esquerra, Miquel Bofill – l’únic en comparèixer dels senadors que no ha designat el Parlament- ha afegit que és ‘innecessària’ i que ‘atempta’ contra l’autonomia de Catalunya. Els tres grups han assegurat que no participaran en la votació del text al Senat.
 
Tant CiU com ICV-EUiA han avançat que participaran en la votació de les esmenes, però no votaran el text final -en el qual presumiblement no s’inclourà cap de les esmenes presentades-, mentre que el senador d’Esquerra ha avançat que ‘no participarà en les votacions’, perquè ‘la Constitució Espanyola està en via morta’.