Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Milers de persones demanen a Palma la presència massiva del català en tots els àmbits

|

- Publicitat -

La plaça de l’Ajuntament de Palma s’ha omplert aquest dissabte de milers de mallorquins compromesos amb els Països Catalans i la llengua pròpia. En una acció col·lectiva, promoguda per l’Obra Cultural Balear (OCB), s’han aixecat pancartes reclamant la presència del català en tots els àmbits i s’ha fet també una crida a l’Administració perquè completi el procés de normalització lingüística a les Balears, iniciat ara fa trenta anys.

El president de l’OCB, Jaume Mateu, ha estat l’encarregat de llegir el manifest reivindicatiu de la Diada i, en ell, ha expressat la importància que la llengua també sigui ‘la porta d’accés als nouvinguts’ i ‘d’una vegada per totes, es faci del català la llengua vehicular i d’ús normal en tots els àmbits’. El clam ha estat perquè, com ha dit Mateu, ‘aquesta veu personal, ben nostra, se senti i s’ecolti arreu; amb naturalitat i normalment. Sense que res ni ningú ho impedeixi; que se senti sempre i amb plenitud perquè, així, es pugui despertar el sentiment d’identificació’.

Publicitat

I coincidint amb la celebració de la Diada, l’Obra Cultural Balear ha obert aquest dissabte a la ciutadania illenca, en forma de centre cultural, la casa de qui va ser un dels grans poetes de les lletres catalanes i mestre de l’Escola Mallorquina, Joan Alcover. Des d’ara, Can Alcover actuarà com a centre de difusió de la llengua i la cultura catalanes, fent especial incidència en la figura i obra del poeta mallorquí. L’espai, a més, es converteix en seu institucional de l’Obra Cultural Balear. L’obertura a la ciutadania de la casa d’Alcover havia estat sempre una fita de l’entitat que, després de molts anys de treball, aquest dissabte ha pogut veure acomplerta.

A banda d’això, al llarg de tota la tarda d’aquest dissabte, l’OCB ha organitzat una multitud d’activitats que s’han repartit per tot el centre de la capital mallorquina. S’han pogut veure des de concerts, amb grups com Obrint Pas i Música Nostra, fins a trobades de gegants, fires d’entitats i una concurreguda festa infantil. Segons l’OCB, més de 15.000 persones han participat en tots aquests actes.

La Diada per la Llengua i l’Autogovern de les Illes va néixer l’any 1995 de la mà de l’OCB i, des d’aleshores, el seu impacte ha aconseguit fites històriques, com ara l’aprovació del decret de mínims a l’ensenyament, en què s’obliga a fer almenys el 50 % de les classes en català. L’any passat, quan encara governava el PP, la Diada es va convertir en un crit en favor d’un canvi de color polític a les Illes, per evitar més polítiques contràries a la llengua. Aquest 2008, amb el Pacte de Progrés al govern balear, en canvi, la Diada ha adoptat un sentit més festiu, però sense desentendre que ‘ara l’objectiu principal és aconseguir que s’estengui l’ús social del català’.

L’APPEC escull Palma per presentar el Quiosc.cat

En el marc de la Diada per la Llengua i l’Autogovern, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) ha presentat a Palma el seu nou projecte ‘Quiosc.cat‘. Es tracta d’un superquiosc que reuneix l’actual oferta de publicacions d’informació general i especialitzada escrites en català i que es difonen als Països Catalans. Ubicat en una carpa, que s’ha situat al centre de la ciutat, el Quiosc.cat posa a disposició dels visitants les 140 revistes en català que actualment s’editen tant a Catalunya com al País Valencià i a les Illes.

El portaveu de l’APPEC, Rafael Vila, ha explicat que, totes aquestes capçaleres són de pagament i es poden adquirir a través de la compra al quiosc o per subscripció. Des que l’APPEC va promoure el seu anterior projecte, ‘el supermercat de revistes’, l’any 2000, el nombre de publicacions de pagament en català ha augmentat ‘significativament’, deia Vila, i s’ha aconseguit passar de les 100 que hi havia l’any 2000 a les 140 que hi ha actualment.

Per tot plegat, el portaveu de l’APPEC admetia que ‘el mercat de les revistes en català gaudeix de bona salut’ i ‘si bé encara existeixen alguns problemes de distribució, la demanda continua creixent perquè la gent vol llegir en català’. Actualment, 2’5 milions de persones hi llegeixen a tots els Països Catalans. Es dóna la circumstància que aquest 2008 l’APPEC celebra el seu vint-i-cinquè aniversari.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut