Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Sebastián diu que les festes del foc ‘en cap cas es veuran perjudicades’ per la directiva europea sobre pirotècnia

El ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, s’ha compromès a que les festes relacionades amb el foc ‘en cap cas es no es veuran perjudicades’ per la directiva europea sobre la pirotècnia. ‘Com no pot ser d’una altra manera adaptarà l’ordenament jurídic sense menystenir el patrimoni cultura del que estem molt orgullosos, i el govern el primer’, ha assegurat el ministre. Segons ha afirmat, el principi que seguirà el govern espanyol és ‘fer compatible els imperatius legals de la directiva europea amb la preservació de la cultura del foc que és una cultura mediterrània’. Sebastián ha fet aquestes declaracions com a resposta d’una pregunta del diputat d’ERC, Joan Tardà.

Redacció
Redacció 11/02/2009

Sebastián ha volgut deixar clar que ‘ la seguretat pública’ també és important i cal ‘gaudir de les festes amb les màximes garanties’. En aquest sentit, s’ha creat un grup de treball que determinarà els requisits essencials per aquests articles. En aquest grup s’estan tenint en compte les aportacions de les associacions del sector. Segons Sebastián ‘es beneficiarà el sector augmentant la seguretat, i també servirà per potenciar un patrimoni també turístic i que en cap cas es veurà perjudicat’ per aquest directiva.

El govern espanyol té l’obligació de transposar aquesta directiva abans del 4 de gener 2010 per adaptar la legislació a la nova realitat tècnica de fabricació del sector. En el procés d’elaboració del Reial Decret, ha informat Sebastián, es donarà audiència i es recolliran les inquietuds de les comunitats autònomes i les entitats locals, així com les principals associacions del sector. A Catalunya hi ha 450 entitats al voltant de la cultura del foc, totes elles han signat un manifest i es van manifestar fa pocs dies a Berga.

El diputat d’ERC, Joan Tardà, ha explicat al ministre d’Indústria, Miguel Sebastiàn, que la directiva europea de productes pirotècnics està generant una ‘gran preocupació’ entre els col·lectius i entitats culturals que es dediquen al ‘cultiu de la cultura popular del foc’. A més a més, ha explicat Tardà, que aquesta directiva que ha de ser objecte de transposició en els pròxims dies, introdueix ‘limitacions molt severes’ respecte a les instàncies de seguretat i l’edat dels usuaris que passa de 8 a 12 anys. Per ERC la directiva està concebuda des de ‘l’òptica exclusivament industrial ‘, i pot acabar sent un ‘atemptat al patrimoni cultural’.