Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Mig miler de participants en la festa del Consolat dels EUA a Barcelona

Prop de mig miler persones han acudit aquesta nit electoral a la festa organitzada pel Consolat General dels EUA a Barcelona i la Fundació Institut d’Estudis Nord-americans. Al final de l’acte a l’Hotel Barcelona Center, que ha acabat passades les tres de la matinada, encara no es coneixia el guanyador, que no s’ha sabut fins les cinc del matí.

De fet, si haguessin estat vàlids els vots dels allí presents a l’acte també hagués guanyat el demòcrata Barack Obama per diferència. En un simulacre d’eleccions a EUA amb els vots dels presents ha estat contundent: 195 vots a favor d’Obama, 22 per John McCain i 11 per altres.

Redacció
Redacció 05/11/2008

Els assistents a la festa han pogut anar seguint l’escrutini de les eleccions amb pantalles que connectaven amb canals nord-americans. Els allí presents han anat comentant els resultats, amb màscares i xapes d’Obama i de McCain, amb globus i fins i tot una recreació de cartró a l’entrada dels dos candidats que donava la benvinguda. Un quintet de jazz del Taller de Músics ha tocat en directe per animar la trobada i posteriorment el cònsol general dels EUA a Barcelona, Todd D. Robinson, ha donat la benvinguda.

El cònsol Todd D. Robinson ha declarat que ‘la història d’Obama és diferent que la de McCain, aquesta és nova i significa un gran canvi pels Estats Units i el món’. En aquest sentit, ha dit entendre que hi hagi una gran atracció cap a ell, tot i que ha admès que a Europa també hi ha persones favorables al candidat republicà. Todd D. Robinson ha manifestat que els dos candidats eren molt forts i tenen la seva història.

Sigui como sigui, ha quedat clar en el simulacre d’eleccions que la majoria de persones que han assistit a la festa eren favorables a Obama, Nicolas Shrady, nascut a Barcelona fa 19 anys i de pares nord-americans, ha destacat que ‘el canvi és necessari’ a favor d’Obama perquè ‘es deixa enrere la barrera del racisme’.

Enric Porta, de 19 anys, creu que els joves s’haurien de decantar per Obama. ‘Els demòcrates porten idees fresques pel nou capitalisme que sorgeix ara’, ha afirmat. Anna Riera, economista, no s’ha volgut posicionar a favor de cap dels dos, ja que McCain li sembla massa conservador i Obama el veu com un enigma. De fet, en el simulacre de votació ha escollit al candidat independent Ralph Nader.

A l’acte si han pogut veure dirigents polítics com el president de CiU, Artur Mas, el secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, el dirigent de Convergència i exsecretari general d’ERC, Àngel Colom, el director del Centre d’Estudis d’Opinió, Gabriel Colomé, així com el director de la Fundació Ramon Trias Fargas, Agustí Colomines.