Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Mig miler de catalans demanen que Mubarak ‘foti el camp’

Unes 300 persones s’han concentrat aquest dijous al vespre al passeig de Gràcia, al davant de la seu de les institucions europees a Barcelona, per reclamar la fi immediata del règim del president egipci, Hosni Mubarak, hores abans que aquest emeti un esperat discurs televisat. Amb crits de ‘Mubarak fot el camp’, els protestants han mostrat e suport a la llibertat del poble egipci i han reclamat la fi de la corrupció i la instauració d’una democràcia, així com la implantació d’un sistema econòmic que permeti reduir els índex de pobresa. En la protesta s’han vist pancartes que qualificaven de ‘vergonya’ el fet que Mubarak sigui copresident de la Unió per la Mediterrània, amb seu a la capital catalana.

Redacció
Redacció 11/02/2011

Entre els manifestants, hi havia sobretot catalans i alguns egipcis, una comunitat no massa nombrosa a Catalunya. Entre les pancartes, es podien veure reclamacions de justícia, com per exemple: ‘Llibertat, democràcia i justícia social per al poble egipci. Mubarak, al tribunal penal internacional’. La pancarta la sostenia una senyora d’avançada edat, en una concentració que s’ha caracteritzat per la presència de persones de diverses generacions.

En relació amb la possibilitat que el dictador egipci anunci aquest dijous a la nit la seva dimissió en un discurs televisat, els manifestants tenien varietat d’opinions. ‘Espero que marxi’, ha explicat a l’ACN l’egipci Faouzi Hliba, qui a matisat: ‘Però Mubarak ha demostrat que és un dictador típic que no vol marxar amb dignitat i menysprea el seu poble’. D’altra banda, però, un altre jove també egipci ha mostrat desconfiança sobre el possible abandó del dictador.

La concentració, que ha durat poc menys d’una hora, ha estat organitzada per la Plataforma Aturem la Guerra i el Grup d’Egipcis de Barcelona. Aquest divendres a les set de la tarda, la comunitat egípcia ha convocat una altra protesta en contra del règim de Mubarak i a favor de la llibertat al país. Dimarts i divendres de la setmana passada, la plaça Sant Jaume ja va ser l’escenari de concentracions, coincidint amb els dies de més afluència de gent a la plaça Tahrir (Lliberació) del Caire, on ja fa 17 dies que no cessen les protestes en contra del dictador, que és al poder des del 1981.