Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Més presència del català a les escoles i a la Televisió Balear

Els partits de govern, PSIB, UM i el Bloc, derogaran el decret del trilingüisme en l’àmbit de l’educació aprovat pel PP durant la passada legislatura. El pacte de govern s’ha posat com a fita aconseguir durant tota la pròxima legislatura fomentar l’ús del català en l’àmbit educatiu i dels mitjans de comunicació públics. També es vol afavorir l’ús de la llengua pròpia en els camps de l’oci, especialment en els esmentats del cinema i de la televisió, però també als de les publicacions escrites.

Redacció 02/07/2007

directe!cat ja us explicava que el nou Govern de les Illes Balears ja està portant a terme de bon principi una línia política molt diferent de l’exercida pel Partit Popular balear. Ara, els partits de govern, PSIB, UM i el Bloc, derogaran el decret del trilingüisme en l’àmbit de l’educació aprovat pel PP durant la passada legislatura i que reduí les hores d’ensenyament del català a les escoles.

El pacte de governabilitat signat per un “estricte compliment” de la Llei de normalització lingüística, especialment pel que fa als mitjans de comunicació de titularitat pública, ha estat acordat pels tres partits. Aquests tenen clar que l’anglès no deixa de ser una prioritat, per la dinàmica actual que el fa imprescindible, però l’acord estableix que s’impulsarà una millora de l’ensenyament d’idiomes sense que això signifiqui haver de reduir la presència del català.

Una de les prioritats importants que s’ha marcat és doblar al català tot el cinema que s’emet a IB3, a partir d’establir convenis de cooperació en la producció, subtitulació, doblatge i recepció mútua amb les corporacions de radiotelevisió de parla catalana i l’impuls de la indústria del doblatge a les Illes.

Altres mesures en aquest sentit seran assegurar la presència de canals en català a la televisió digital terrestre (TDT), així com la recepció normal a totes les illes dels canals de ràdio i televisió que emeten per a tota l’àrea lingüística catalana.