Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Més de 40.000 persones de 91 països d’arreu del món aprenen català per Internet

Més de 120.000 persones aprenen català a través dels cursos del Consorci de Normalització Lingüística, una xifra que ha augmentat de forma espectacular durant els darrers dos anys sumant 40.000 alumnes nous -passant de 86.000 a 126.000 persones inscrites. L’increment s’explica bàsicament per la posada en marxa de la pàgina web Parla.cat, que durant el seu primer any de vida ha tingut un èxit inesperat i ja acumula més de 40.000 alumnes. La majoria són de l’Estat espanyol, però n’hi ha de 91 països diferents. França és el país estranger on hi ha més gent que aprèn català per Internet. Els perfils són variats i van des d’estudiants Erasmus fins a professionals que planegen anar a viure a Catalunya per motius laborals. El web s’ha presentat aquesta setmana a la fira Expolangues de París.

Redacció
Redacció 04/02/2010

Parla.cat va néixer fa poc més d’un any, l’octubre de 2008. En pocs mesos, la secretaria de Política Lingüística ja es va veure obligada a augmentar la capacitat del servidor perquè no quedés col·lapsat. Poc es pensaven els seus creadors que, al cap d’un any i escaig, es superarien els 40.000 alumnes. En vistes al futur, ‘és indubtable que seguirà creixent’, considera el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan. La clau de l’èxit és que ‘és una eina que permet ‘aprendre català a la carta, des de qualsevol lloc i de manera autònoma’, explica Joan. A més, els alumnes que hi ha inscrits poden mantenir contacte entre ells i consultar els mitjans de comunicació en llengua catalana que hi ha a la xarxa.

‘Hi ha molta gent que vol aprendre català i viu a l’exterior, però abans no sabíem com arribar-hi. Parla.cat és una manera d’arribar a aquesta gent’, explica Ignasi Massagué, l’encarregat d’implementar el programa a les 150 universitats de l’exterior on l’Institut Ramon Llull s’ocupa de fomentar l’ensenyament del català.

Els alumnes són de perfils variats. Fa poc, per exemple, ‘s’hi ha inscrit un suís alemany que anirà properament a Barcelona per dirigir-hi un museu’, explica Massaguer. Un altre cas és el d’empleats de ‘call centers’ que han de contactar amb clients catalans però que ho fan des de països de l’Amèrica Llatina, com Colòmbia o Bolívia, tal com explica Bernat Joan. Els alumnes inscrits són de 91 països diferents, entre els quals hi ha França, Brasil, Argentina, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, els Estats Units i un llarg etcètera.

Aquells que es registren a Parla.cat poden seguir, de manera gratuïta i des de qualsevol lloc del món, els nivells bàsic, elemental, intermedi i de suficiència de la llengua catalana. Vist l’èxit del web, el Consorci per a la Normalització Lingüística es planteja la possibilitat d’incrementar l’oferta per abastir els 6 nivells de la llengua reconeguts en el marc europeu: des de la iniciació, que és una introducció al nivell bàsic, fins al nivell D. Així ho explica la directora del programa Parla.cat al Consorci per a la Normalització Lingüística, Antònia Serena.

Els responsables de Parla.cat han fet diverses presentacions d’aquesta eina a la fira Expolangues, que té lloc des d’aquest dimecres i fins dissabte a París. Expolangues, esdeveniment en el qual el català és enguany el convidat d’honor, és la mostra d’idiomes més important d’Europa i s’hi concentren més de 200 expositors que representen més de 80 idiomes de tot el món.

Relacionats