Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Més de 4.700 persones compleixen condemnes amb mesures penals alternatives

Un total de 4.763 persones estan complint condemnes penals alternatives, com ara la cura d’espais públics, la recollida selectiva o estades en centres d’acollida d’animals. Es tracta de penes per a persones que no poden ingressar a presó perquè la seva condemna és inferior a 2 anys i a més no tenen antecedents penals. Per tot plegat, aquest dimecres s’ha signat el conveni entre el departament de Justícia, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis perquè aquestes condemnes es puguin seguir realitzant als municipis. De moment, s’hi han adherit 333 municipis i 27 consells comarcals.

Redacció
Redacció 16/10/2008

Aquestes 4.763 persones estan portant a terme un total de 5.335 mesures alternatives, ja que cada persona pot realitzar diverses penes. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha destacat que aquestes penes alternatives impedeixen la ‘impunitat’, perquè qui ha comès un delicte ‘té l’obligació de complir la condemna’. Generalment aquestes penes quedaven suspeses. Tura també ha explicat que l’any 2007 van haver 3.000 persones que van realitzar aquest tipus de penes. En la mateixa línia, ha explicat que el nombre de peticions per a realitzar aquest tipus de penes ha crescut moltíssim aquest 2008 respecte l’any anterior.

Concretament, el 2007 van haver 5.412 peticions i al setembre d’aquest any ja se n’havien realitzat 8.327. El factor principal d’aquest creixement es deu al fet que per aquest tipus de condemnes s’hi han afegit els delictes sobre la violència domèstica i els delictes contra la seguretat col·lectiva en el trànsit.

De fet, en el que portem de 2008, el 66% dels treballs a la comunitat que s’han realitzat s’han portat a terme per complir un delicte contra la seguretat del trànsit. Un 28% s’han fet per donar compliment a un delicte de violència domèstica. Finalment, un 6% s’han realitzat per delictes de robatori.

Fins aquest setembre, ja s’havien executat un total de 3.243 condemnes per fer treballs en benefici de la comunitat. Concretament, els treballs que es fan són tasques de neteja de boscos, treballs en deixalleries, muntatge i desmuntatge d’infraestructures d’actes festius, treballs en centres d’acollida d’animals o treballs en centres com l’Institut Guttman.

Per la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha destacat que es tracta d’un conveni de ‘confiança entre institucions’. El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, ha dit que aquestes mesures representen una ‘política social compartida amb els ajuntaments’.

El departament de Justícia destinarà 344.175 euros per finançar aquesta col·laboració amb els ens locals adherits.