Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Més de 2.000 persones criden a la vegada a la plaça de Sant Jaume de Barcelona “no tindràs una casa a la puta vida”

Unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 4.000 segons l’organització, han participat aquest dissabte al vespre en la nova acció reivindicativa convocada per la plataforma V de Vivienda per reclamar el dret a l’habitatge. Amb un marcat to festiu, els assistents han cridat a la vegada el lema de la campanya ‘No tindràs una casa a la puta vida’. Albert Sancho, portaveu de l’Assemblea pel Dret a l’Habitatge a Barcelona, ha denunciat que les mesures que volen endegar Generalitat i govern espanyol són ‘almoines’ i ‘poc intel·ligents’. Sancho considera que iniciatives com el Pacte Nacional per l’Habitatge 2007-2016, que se signa aquest dilluns, és ‘una aposta per la construcció, per la rehabilitació i les ajudes directes’, fet que fomentarà l’increment del preu dels pisos.

Redacció
Redacció 08/10/2007

Sancho ha constatat que ‘les nostres reivindicacions continuen vigents i ara més que mai’ davant les nombroses iniciatives que volen impulsar la Generalitat i el govern espanyol. Fent esment del lema de la campanya de V de Vivienda, ha dit que ‘amb aquest pacte i aquesta llei no tindrem una casa en la puta vida’.

El portaveu de l’Assemblea per el Dret a l’Habitatge denuncia que el Pacte Nacional per l’Habitatge ‘vol fer 160.000 pisos de protecció oficial, dels quals el 60% de propietat’ mentre que el que es necessita són ‘pisos de lloguer’ o bé aprofitar els pisos desocupats. ‘Les conseqüències de les ajudes directes i la rehabilitació és un increment del preu de l’habitatge’, ha lamentat. En considerar que les que prendrà el Govern ‘no són mesures estructurals’ per resoldre el problema de les dificultats en l’accés a l’habitatge, Sancho ha anunciat que seguiran amb les mobilitzacions.

Una rotunda batucada ha donat el tret de sortida de l’acte reivindicatiu d’aquest dissabte al vespre. S’ha repartit als assistents un ‘kit de supervivència’ on hi havia un antifaç –com el que porta ‘Súper Vivienda’, un guix per dibuixar a terra els metres quadrats que fa actualment un pis que està al mercat; una còpia del manifest i un globus de color groc, que més tard han fet esclatar tots. Aquest gest pretenia simbolitzar el fet de rebentar –en el sentit metafòric- l’anomenada ‘bombolla immobiliària’.

Els participants a la mobilització –que també s’ha dut a terme davant els ajuntaments d’altres ciutats de l’estat espanyol- han pogut cantar en un karaoke cançons versionades per a l’ocasió d’èxits com ‘Bandido’ de Miguel Bosé, on la lletra estava canviada. D’aquesta manera, s’han pogut escoltar estrofes com ‘estaré hipotecado y jodido, corazón, corazón malherido’, entre d’altres.

Un dels moments àlgids de la trobada ha estat la irrupció de Super V, qui, dalt d’una tarima que portaven membres l’Assemblea per el Dret a l’Habitatge, ha creuat la plaça de Sant Jaume fins arribar a l’escenari muntat per a l’ocasió. És llavors quan s’ha convidat als assistents a ‘batre el rècord mundial’ de cridar el més fort possible Barcelona ‘no vas a tener una casa en la puta vida’.

La concentració ha acabat amb una marxa per Via Laietana –on s’ha hagut de tallar la circulació en ambdós sentits durant una estona- que tenia com a punt d’arribada la delegació del govern espanyol a Catalunya. Finalment, però, la manifestació s’ha dissolt a l’edifici de Correus.