Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Més de 14.000 catalans han marxat de Catalunya en els darrers dos anys per culpa de la crisi

Un total de 14.082 catalans han marxat de Catalunya en els darrers dos anys per anar a viure a l’estranger com a conseqüència de la crisi econòmica. Així ho indica un estudi de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) que es basa en les estimacions de la població actual publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. Així, en el període comprès entre 2009 i 2010, més de 7.000 persones per any han sortit del país a la recerca de noves oportunitats, l’única sortida de trobar feina segons indica l’informe de l’entitat. D’altra banda, prop de 109.000 persones de nacionalitat no catalana han decidit abandonar el principat en només un any, fet que, en veu de FIEC, és més propi de països en vies de desenvolupament que no pas d’un territori com Catalunya. En aquesta línia, el Cens Electoral d’Espanyols Residents Absents, referma aquesta migració amb un increment a Catalunya de 10.000 persones passant de 125.808 al gener de 2010 a 135.744 al desembre de 2010.

Redacció
Redacció 13/02/2011

Fuga de joves ‘cervells’
El Departament de Mobilitat Internacional del Grup Adecco3, ha publicat un estudi sobre els perfils d’aquesta nova emigració que mostren un perfil majoritari de joves entre els 25 i els 35 anys sense responsabilitats familiars, amb formació altament qualificada I que respon a la denominada ‘emigració selectiva’ o ‘fuga de cervells’. Els sectors més demandats per a treballar a l’estranger són els relacionats amb la recerca, les professions mèdiques i la biologia. Actualment aquesta llista s’ha ampliat molt i inclou enginyers, arquitectes i informàtics, que han perdut la seva feina o que consideren que el seu treball serà molt més ben valorat fora de Catalunya o d’Espanya.

Els països europeus els destins més preferits
Entre els destins més sol·licitats, segons Adecco, un 50% dels professionals escull el continent europeu. Tradicionalment, els països més buscats han estat Estats Units, Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya i Portugal. Actualment els països escandinaus, sobretot Noruega, Suècia i Luxemburg, així com emergents com Turquia o Rússia comencen a despertar interès entre els candidats a l’hora de trobar una nova alternativa professional.

Més sortides al 2011
No resulta  possible estimar amb precisió quins seran els impactes de la crisi i quin serà, en conseqüència, el comportament migratori d’espanyols i catalans durant aquest 2011 però les dades recollides per la FIEC  entre diverses ambaixades espanyoles i alguns casals catalans de l’exterior apunten a un creixement molt significatiu del nombre de consultes sobre situació del mercat de treball i de l’habitatge en certs països i a un creixement més que probable i sostingut de l’emigració espanyola i catalana cap a països que se suposa que poden oferir oportunitats laborals. Una tendència que, quasi amb tota seguretat, continuarà el proper 2012.