Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Més de 12.000 persones es manifesten a Barcelona per ‘plantar cara a la crisi’

La manifestació convocada per els sindicats UGT i CCOO davant la greu situació de crisi econòmica, ha aplegat aquest dissabte a la tarda a Barcelona unes 12.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 50.000, segons els organitzadors. Amb el lema ‘Plantem cara a la crisi’, la mobilització s’ha dut a terme sense incidents i enmig d’un ambient festiu i reivindicatiu. Representants de la majoria de grups polítics i gairebé un centenar d’entitats i associacions sindicals, socials i culturals s’han adherit a la protesta, així com treballadors de desenes d’empreses instal•lades a Catalunya afectades per Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO).

Redacció
Redacció 14/03/2009

Un dels missatges que més s’han repetit durant la protesta ha estat queque la crisi no l’han de ‘pagar’ els treballadors i les treballadores. ‘No en som responsables, sinó les víctimes’ constava en el manifest llegit al final de la convocatòria. UGT i CCOO responsabilitzen al ‘sector financer’ de la precària cojuntura econòmica. Però també culpen al sector ‘immobiliari’ i a les ‘polítiques econòmiques dels poders públics’, els quals han actuat fins ara amb ‘passivitat’ i, sovint, amb ‘complicitat’ amb els responsables de la crisi.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha declarat que la manifestació d’aquest dissabte és per demostrar a Generalitat, govern espanyol, i patronal que ‘som més i tenim més raó’. Per això, rebutja les justificacions que els empreses exposen per tirar endavant acomiadaments i per retallar els salaris de les plantilles. ‘Si no hi ha diners per poder comprar, no podrem sortir d’aquest pou’ ha advertit el líder sindical, que també ha reclamat que es creï ‘ocupació estable’ i ‘polítiques socials’ per tal que els ciutadans no es quedin desemparats. Álvarez ha denunciat que les empreses ‘que no estan tecnològicament al dia’ són, entre d’altres, les que generen la crisi. ‘S’ha d’invertir en innovació i formació’ ha exigit.

Per la seva part, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha comentat que ‘no estem disposats a acceptar retallades de drets laborals i socials’. ‘Els empresaris han de ser responsables perquè els treballadors han creat la riquesa de les seves empreses’ ha afegit. A més, el responsable de CCOO ha apuntat que ‘hi ha mesures per sortir de la crisi en millors condicions’ i per això demana als governs ‘mesures directes’ per ‘reactivar l’economia’ i que garanteixi la ‘protecció per les persones que es queden a l’atur’.

La marxa ha començat a les cinc de la tarda i ha sortit de la plaça Antoni Maura –a la Via Laietana- i ha finalitzat a Pla de Palau. Allà ha fet lectura del manifest i han sonat els himnes de ‘La Internacional’ i el ‘Cant dels Segadors’, per tancar l’acte. En el manifest subscrit per UGT i CCOO, s’ha reclamat per a Catalunya, i de manera ‘immediata’, un finançament econòmic per a Catalunya ‘just i de llarg recorregut’. També demanen la creació d’una comissió de seguiment del pla de rescat del sector financer, per tal que es garanteixi que la liquiditat arribi a treballadors i empreses.