Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Més de 100 euros de mitjana per alumne al comprar els llibres per al nou curs a Catalunya

directe!cat fa números ràpidament: imaginem-nos que una família té tres fills i aquests comencen, com a bons nens, les classes aquest proper dia 15 de setembre. Els pares dels nanos hauran de pagar més de 300 euros perquè els seus fills tinguin els llibres escolars que les assignatures requereixen. I això sense tenir en compte altres despeses difícils d’eliminar, com són per exemple material escolar, carpetes i agendes. Ara només cal recordar que hi ha comunitats autònomes de l’Estat espanyol que ofereixen els llibres de text als nens de forma gratuïta o molt subvencionada.

Redacció
Redacció 12/09/2007

Ja és aquí la tronada a l’escola. Altre cop els pares o avis hauran de portar els fills a l’escola, s’hauran de preparar motxilles, posar tiretes amb noms a les bates i intentar, de forma inútil, que no quedin bombolletes als llibres un cop folrats. I parlant de llibres, la mitjana d’enguany d’euros que els pares catalans han de pagar per obtenir els llibres de text dels seus fills supera els 100 euros.

Si tenim en compte que aquest curs 2007-2008 que comença avui hi ha 31.000 alumnes més que l’any passat, un total del 1.136.000, les despes que suposen per les famílies del país són les mateixes que la del número de nens afegint-hi 3 ceros més.

Si desglossem les xifres encara piquen més: les famílies han hagut de desembutxacar, aproximadament, uns 65 euros pels llibres d’educació infantil, entre 100 i 150 pels llibres de Primària i entre 200 i 250 pels de Secundària.

Alternatives

Una alternativa és la reutilització de llibres de text, que aquest curs apliquen 1.072 centres escolars, una quarta part del total. L’altra opció és la gratuïtat total. Una mesura que costaria al govern no menys de 80 milions d’euros, segons les estimacions fetes per la Generalitat.

Subvencions

A l’estat espanyol hi ha sis comunitats autonòmes que tenen algun programa de subvenció dels llibres de text, però a Catalunya molt poques localitats es beneficien d’una mesura social similar perquè són pocs els ajuntaments que han pres la iniciativa de destinar una part del seu pressupost a aquest tipus d’ajudes.

Ho ha fet, per exemple, Santa Coloma de Gramenet. Aquest curs escolar el consistori disposa d’una partida d’1,8 milions d’euros perquè tots els alumnes que estudien als 45 centres de la població obtinguin els llibres de text de manera totalment gratuïta.

A l’abril el conseller d’Educació, Ernest Maragall, va anunciar que la gratuïtat dels llibres de text seria efectiva com a màxim al final d’aquest mandat. La setmana que ve, les associacions de pares es reuniran amb Maragall per mirar que s’apliqui aquesta mesura al més aviat possible.