Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Més de 10.000 persones reivindiquen la cultura del foc a Berga

|

- Publicitat -

El director del Centre de promoció de la cultura popular i tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya, Ramon Fontdevila, ha expressat el suport del Govern amb aquesta reivindicació i s’ha mostrat optimista davant la possibilitat de rebaixar les exigències de la Directiva. Segons Fontdevila, la Directiva ‘retalla coses’ però ha assegurat que ‘si es negocia bé’ permetrà fer ‘moltes coses’.

El següent pas, segons ha explicat, és que el Ministeri d’Indústria, encarregat de recollir totes les aportacions d’arreu de l’estat espanyol, escolti les aportacions del Govern que ha redactat en ‘ampli consens’ amb el col·lectiu de Diables i Bestiari i tot el municipalisme. Unes aportacions en què s’especifiquen les competències culturals catalanes juntament amb una llista de tots els esdeveniments que contenen pirotècnia a Catalunya i el ‘compromís’ que ‘mitjançant una formació’ es puguin aconseguir rebaixar ‘els nous sostres d’edat que s’havia proposat la UE’.

Publicitat

Per al coordinador de La Patum infantil de Berga, Sergi Muntaner, l’acte d’avui ha estat un acte d”insubmissió’ davant una Directiva ‘surrealista’. Si la iniciativa de la UE tirés endavant els nens menors de 12 anys no podrien manipular el material pirotècnic, amb la conseqüent desaparició de totes les colles infantils de Diables i Bestiari. A més a més, s’hauria de ‘reduir la potència’ d’alguns petards i ‘hi hauria d’haver una distancia de seguretat’. Unes mesures amb les quals ‘la festa perdria molt sentit’, ha considerat Muntaner.

En la mateixa línia s’han posicionat la Josefina Haro i la Júlia Garcia, membres de la colla Bruixes del Nord Sabadell, que asseguren que aquestes restriccions de la UE provocarien que les colles que manipulen foc i elements pirotècnics no poguéssin sortir. ‘No podria haver-hi res, ni fogueres de Sant Joan’, asseguren. ‘Si no ho aconseguim Catalunya canviarà molt’, adverteixen.

El mateix futur augura el Ricard Ruiz, membre de l’agrupació Àngels diabòlics de Sant Vicenç dels Horts, que assegura que amb aquesta nova mesura les colles no podran fer servir pirotècnia, només en els casos que la manipulin professionals. ‘No podrem sortir i desapareixeran les agrupacions de foc, totes les agrupacions, La Patum’, explica Ruiz, ‘no ho podem tolerar’, conclou.

Un dels membres de Dracs i diables de Montornès, Xesco Fernández, es queixa d’una de les mesures incloses a la Directiva, en concret la que obliga a deixar una distància mínima de 15 metres entre l’element pirotècnic i les persones, opció que considera ‘inviable’, ja que acabaria amb els correfocs tal com els entenem avui en dia.

A l’acte, convocat per la Federació de diables i dimonis de Catalunya, l’Agrupació del bestiari festiu i popular de Catalunya, pel Centre de promoció de la cultura popular i tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga, també hi ha assistit diversos representants polítics, entre ells el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, qui ha expressat el suport de la federació nacionalista a tota la gent que aposta per què el foc no deixi de formar part de la cultura catalana. En la mateixa línia s’ha posicionat el candidat d’ERC al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, qui ha constatat el risc de la continuïtat de les festes de foc que es fan a Catalunya a causa de la Directiva europea, alhora que n’ha reivindicat la importància. Oriol Pujol per la seva banda ha instat el Govern a fer-hi front i ‘salvar la cultura del foc’.

Actualment, Catalunya celebra milers d’actes de foc anuals, per part de centenars de grups de diables, bèsties de foc i colles infantils, uns grups de cultura popular i tradicional que segons reivindica aquest col·lectiu relacionat amb la cultura del foc desapareixeran si la Directiva de la UE finalment entra en vigor l’any 2010, tal com està previst. També es veurien directament afectades festes com La Patum de Berga, considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, o les Falles de València, entre moltes altres.

Les milers de persones que s’han reunit aquest dissabte a Berga reivindiquen la importància d’una tradició, la del foc i els materials pirotècnics, que són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part patrimoni immaterial de la cultura catalana, segons defensen des d’aquest col·lectiu. Les reivindicacions s’han estès també al País Valencià i a Mallorca.

A trenta metres dels edificis

La normativa restringeix l’accés a qualsevol tipus de material pirotècnic als menors de 12 anys, i estableix una distància de seguretat de 15 metres entre els elements pirotècnics i les persones. També restringeix els indrets on tenen lloc aquest tipus de festes, regulant-ho segons la potència del material pirotècnic, de manera que explicita les metres que han de tenir els carrers per on han de passar aquest tipus de celebracions amb foc, i en el cas dels grans espectacles com La Patum és necessari que hi hagi un mínim de trenta metres entre el lloc on es duguin a terme els espectacles pirotècnics i els edificis. Aquest requisit no el compleix la plaça de Sant Pere, fet que obligaria a traslladar La Patum a un altre indret.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut