Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Més centralisme: Merck canvia Barcelona per Madrid

L’empresa de medicaments genèrics vol tancar la seva fàbrica de Mollet del Vallès. Ara mateix, ja existeixen pressions dels treballadors que es quedarien sense feina. Tot i això, sembla que l’empresa Merck té molt clar que se’n va a la capital del l’Estat espanyol. L’Entesa Catalana de Progrés ha demanat explicacions al Govern per escrit per la decisió d’una multinacional de fer les maletes en direcció a la capital.

Redacció 17/07/2007

Aquesta és una mostra més d’un centralisme cada cop més punyent. L’empresa alemanya Merck podria ser un exemple del que està passant amb altres multinacionals. Merck ha anunciat el trasllat de la seva seu social a Madrid, al·legant que així estarà més prop del Govern i dels Ministeris. En el fons, la decisió empresarial no té res de sorprenent tenint en compte que el grup té la seva seu comercial a Madrid, la seu social de Serono també estava a Madrid, i el biotecnològic compte amb una planta de producció en Tres Cantos i la seva presidenta, Laura González-Molero, ha assumit les regnes del grup a Espanya. A més l’Agència Espanyola del Medicament segueix estant de moment a la capital espanyola.

El portaveu de l’Entesa Catalana de Progrés (ECP) al Senat, Carles Bonet, no s’ha tallat gens ni mica al presentar dijous passat una pregunta al Govern per a conèixer la seva opinió sobre el trasllat de la seu social de la multinacional alemanya Merck a Madrid. El grup farmacèutic, que s’està adaptant després de la compra de la biotecnològica suïssa Serono en un procés que va concloure formalment a l’abril, es veu sotmesa a la pressió per part de la seva plantilla de Mollet del Vallès ja que l’entitat no assegura la continuïtat de l’ocupació després de vendre la seva filial de genèrics. I és que prop d’un 40% de la producció de la planta barcelonina es centra precisament en medicaments genèrics. Bonet ha interpel·lat al Govern sobre un funcionament de l’Estat que considera “fortament centralitzat a Madrid”, el que, al seu judici, genera desequilibris i “una competència deslleial” entre regions.