Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Matthew Tree obre a Organyà l’exposició ‘Som d’aquí. La llengua, eina d’integració’

L’escriptor Matthew Tree serà aquest divendres a Organyà amb motiu de la inauguració de l’exposició itinerant ‘Som d’aquí. La llengua, eina d’integració’, produïda pels serveis de Ciutadania i Immigració i de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Matthew Tree ha estat convidat per la delegació d’Òmnium Cultural a l’Alt Urgell per pronunciar una conferència entorn de la llengua catalana en el context dels nous fenòmens migratoris. L’acte tindrà lloc a partir de les 7 del vespre de divendres a l’Ajuntament d’Organyà. Els organitzadors han triat Matthew Tree per inaugurar l’exposició ‘Som d’aquí’ a Organyà per la seva condició d’autor estranger en llengua catalana, la qual cosa permetrà conèixer de primera mà l’experiència d’un ciutadà vingut de fora que s’ha integrat, també lingüísticament, a Catalunya.

Redacció 24/01/2008

Matthew Tree (Londres, 1959) viu a Barcelona des de l’any 1984. Ja uns anys abans, el 1979, havia començat a aprendre el català i el 1990 va començar a publicar en aquesta llengua. És autor de novel·les com ara ‘Fora de lloc’, i ‘Privilegiat’ (Premi Columna 2001) i el recull de contes ‘Ella ve quan vol’ (Premi Octubre 1999). Altres obres seves són ‘CAT. Un anglès viatja per Catalunya per saber si existeix’, ‘La puta feina’ i ‘La vida després de Déu’, el seu últim títol. Ha participat en diversos llibres col·lectius i és col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació. A TV3 ha presentat la sèrie Passatgers.

L’exposició ‘Som d’aquí’ analitza la integració lingüística dels immigrants a través de l’exemple de vuit persones, provinents de diferents països del món, que actualment resideixen a la comarca de l’Alt Urgell. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que compta amb el suport del departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat i del ministeri de Treball i Afers Socials, és conscienciar alhora ciutadans immigrants i autòctons per tal que, de forma quotidiana, usin el català com a llengua de comunicació entre ells. L’exposició, i el documental que l’acompanya, es podran veure a Organyà fins al pròxim 8 de febrer.

Recordeu que al directe!cat ja vam entrevistar a Matthew Tree, independentista convençut, fa uns mesos. Podeu llegir l’entrevista aquí.