Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Mather: ‘Si Escòcia i Catalunya fossin independents, Anglaterra i Espanya perdrien un inquilí molest i guanyarien un bon veí’

‘Els Estats petits són molt més efectius’ i, de fet, ‘onze dels 20 països més rics del món -en termes de PIB per càpita- són petits’. Amb aquest argument, el fins fa poc ministre d’Empresa, Energia i Turisme del govern d’Escòcia, Jim Mather, defensa la independència d’Escòcia i assenyala que el model també és vàlid per a Catalunya. En una entrevista a l’ACN, Mather posa de manifest: ‘Quan Escòcia esdevingui independent, Anglaterra perdrà un inquilí molest i guanyarà un bon veí. I això crec que també és veritat per a Espanya i Catalunya’. L’exministre, membre de l’Scottish National Party (SNP), confia que Escòcia celebrarà un referèndum sobre la independència abans del 2015.

Redacció
Redacció 21/09/2011
El 1945 hi havia 74 Estats i actualment ja en són 196. ‘Hi ha una tendència real cap als països petits. Ja no necessitem ser grans per garantir mercats interns, ja no necessitem ser grans per aconseguir objectius en defensa’, concreta Mather. A més, ‘ser petit no només significa més eficiència i obtenir millors resultats, sinó tenir un major sentit d’identitat i donar alguna cosa millor als teus fills i als teus néts’, subratlla. 
 
Com a exemples d’èxit d’Estats amb poblacions poc nombroses, posa Noruega, Luxemburg, Finlàndia i fins i tot Irlanda, que ja ‘ha tornat al camí de la recuperació’ malgrat el sotrac econòmic. L’exministre escocès aposta pel diàleg i perquè els Estats, petits i grans, estableixin ‘més connexions” i comparteixin idees. ‘Com més països, més possibilitats’, argumenta. 
 
Referèndum per la independència, ‘abans del 2015’
 
Després que la passada legislatura el parlament escocès aparqués el referèndum per la independència, ara l’SNP (que, a diferència d’abans, ara té majoria absoluta a la cambra) sembla decidit a convocar-lo abans del 2015. En aquest sentit, l’exministre nacionalista es mostra confiat que el resultat de la consulta serà afirmatiu. ‘La gent a Escòcia cada cop entén millor que, com menys depenents siguem de Londres, millors resultats obtindrem’, assegura. ‘Aquesta és una gran oportunitat que hem d’atrapar’, reafirma. 
 
Si el referèndum donés suport a l’Estat propi, el proper pas serà negociar amb Londres i convèncer-los que la independència és la millor solució tant per Anglaterra com per Escòcia. En cas que també se superés aquest pas, la incògnita és si l’estat espanyol -que no ha reconegut Kosovo- faria el mateix amb Escòcia. “M’agradaria pensar que (Espanya) reconeixeria Escòcia com a Estat, així com Anglaterra”. Mather aposta perquè aquest procés escocès cap a la secessió serveixi com a exemple a diverses nacions d’Europa, com ara Catalunya. 
 
Estímul del govern a l’economia
 
L’exministre d’Empresa d’Escòcia de l’SNP (partit de centre-esquerra) considera que la millor via per sortir de la crisi és que el govern incentivi l’economia a través d’inversions. De fet, l’executiu d’Alex Salmond està realitzant plans basats en mesures keynesianes per la recuperació econòmica, que contrasten amb les retallades de Londres. En aquest sentit, explica: ‘Nosaltres, però, no som a l’eurozona i ens hem beneficiat del fet que el Regne Unit ha pogut imprimir més diners. En canvi, a Espanya i a Catalunya, no podeu fer això. Però crec que no és propi per part meva dir què hauríeu de fer’.
 
Nascut el 1947, Jim Mather va ser ministre d’Empresa, Energia i Turisme des del 2007 i fins les eleccions del maig del 2011. Aquests dies és a Barcelona i aquest dimecres a les set de la tarda pronunciarà la conferència ‘Why ‘small’ means ‘more’ in the wealth of nations’ (Per què ‘petit’ vol dir ‘més’ en la riquesa de les nacions) a la Facultat d’Econòmiques de la UB. Es tracta d’una xerrada organitzada pel Cercle Català de Negocis, una entitat de la qual formen part prop de 1.000 petits i mitjans empresaris que aposten per la independència.