Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Mascarell intenta seduir Madrid

El delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, en un esmorzar informatiu a Madrid ha assegurat que “a la política espanyola li falten idees i li sobre èpica” i ha afegit que “Espanya té un estat de baixa qualitat que s'ha accentuat en els últims anys”. Segons ha recollit l’ACN, Mascarell, ha argumentat que en la mesura que la política és “crear solucions allà on sembla que no existeix” i té un caràcter “essencialment anticonflictiu”, la relació Catalunya-Espanya ha de buscar un ser referent del “diàleg”. En aquest sentit, ha demanat alsmassitents que imaginin el que suposaria “en termes econòmics una solució pactada del conflicte amb una refundació de l'Estat o dels estats en funció d'una decisió lliure dels ciutadans”.

Redacció
Redacció 14/04/2016

Mascarell ha estat presentat a Madrid pel secretari d'Estat de Cultura, José Maria Lasalle, que l'ha definit com un “independentista de la raó, no de la convicció”. Precisament el gest de Lasalle –amic de Mascarell- li ha costat crítiques per part d'alguns representants del PP com el líder del PPC, Xavier García Albiol, que ha qualificat com a “poc oportuna” la presentació. A l'esmorzar informatiu també hi ha assistit, entre altres, el conseller de Salut, Toni Comín i el portaveu de DL a Madrid, Francesc Homs.
 
El delegat del Govern a Madrid ha apostat per buscar aquesta entesa entre Catalunya i Espanya en base a acords de cooperació i un “gran pacte de fraternitat, cooperació i solidaritat” amb acords de lliure comerç i la suma de cultures i llengües.
 
“Alguns volen que la relació entre Catalunya i Espanya sigui un nus gordià, difícil de desfer”, ha dit, però “la majoria volem desfer-lo tan aviat com sigui possible i posar solució als problemes polítics, econòmics, estratègics, perquè un nus és també un node”.
 
Ha assegurat que la seva és una aposta per respondre a la situació política amb “diàleg” i “raons”, i ha explicat que el sentiment sobiranista ha anat creixent en els últims anys impulsat per “l'efecte devastador” de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.
 
“El que havia començat amb una proposta reformista destinada a la reconstrucció del vell estat es va convertir en un moviment reformador i el català emprenyat del 2003 es va convertir en un català esperançat en una realitat diferent”, ha explicat. Del lema “Som una nació” de la manifestació del 2010 es va passar a “Catalunya nou Estat d'Europa” al 2012, ha afegit.
 
Amb tot ha assegurat que el xoc entre Catalunya i Espanya és “polític, però no cultural” i ha apostat per resoldre la situació des d'una voluntat d'entesa. “Diàleg, diàleg, diàleg, raons, raons, raons”, ha dit abans d'assegurar que a la política espanyola “falten horitzons i sobren enrocs” .
 
Un criteri que ha expressat també respecte a la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. “Sempre val la pena, és una tesi de partida, sempre és bo dialogar, que es coneguin les raons dels altres, i crec que serà positiu”, ha dit.
 
També ha defensat que el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, representi la Generalitat a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest divendres: “El conseller Romeva també és conseller de Relacions Institucionals, fet que li permet anar a aquesta reunió a la que el conseller d'Economia no pot anar”.
 
Malgrat que ha afirmat que “no li ha agradat”, ha restat importància a la crema de la Constitució espanyola per part de l'escriptora Empar Moliner a TV3. “Donem-li la importància que té i coneguem que és el que representa per cadascuna de les persones que interactua en aquesta situació”, ha dit.
 
Segons Mascarell, l'acció de Moliner “forma part d'una manera d'expressar, de sentir i d'intentar mostrar la seva incomoditat”. “Pretenia posar l'accent en una idea que la pobresa energètica no té cabuda en aquesta Constitució”, ha sentenciat.