Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Mas vol que la resolució política de rebuig a la sentència del TC inclogui el lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’

Artur Mas, president de CiU, ha condicionat aquest dimarts la unitat política catalanista entorn al rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut al fet que la resolució que ha d’aprovar el Parlament aquest divendres inclogui el lema de la manifestació del 10J, ‘Som una nació. Nosaltres decidim’. Mas ha demanat que “el govern de Catalunya que encapçala José Montilla estigui a l’alçada de les circumstàncies, i proposi al Parlament una resolució sobre què cal fer; seria inversemblant que el govern no podés tenir una proposta conjunta’. El polític convergent ha dit també que no dóna l’Estatut per mort si bé a Madrid ‘l’han matat’.

Redacció
Redacció 13/07/2010

La resolució que ha d’aprovar el Parlament contra la sentència de l’Estatut ha d’incloure el lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’. Així ho ha expressat el cap de l’oposició Artur Mas, que ha afirmat també que ‘seria inversemblant que el govern no podés tenir una proposta conjunta’. Mas creu que el lema de la manifestació del 10J és vàlid ja que ‘darrera de la pancarta hi havia CiU, PSC, ERC i ICV’ La manifestació de dissabte ha servit, segons Mas, per poder treure ‘lliçons’ de com actuar, alhora que ha remarcat que ‘primer s’ha de decidir que es fa a Catalunya’.

El líder de CiU, ha dit que després de la sentència de l’Estatut ‘queda clar que a Catalunya hi ha molta gent que veu que el camí que hem seguit en els darrers 30 anys no té continuïtat’ i que segons quina sigui la voluntat dels catalans, la federació nacionalista que ell presideix arribarà ‘més lluny o més aprop’. Artur Mas s’ha mostrat segur d’avançar en un marc que no necessàriament ha de ser el de la Constitució, ja que ‘ ens l’han tancat’.

‘No dono per mort l’Estatut’
Mas ha reconegut que no dóna l’Estatut per mort encara que ‘l’hagin matat’. ‘Tot i que era un mínim, l’Estatut només tenia sentit si ens el deixaven intacte, tal i com va sortir de les urnes. Tal i com l’han retallat i reinterpretat, sempre a la baixa, no s’assembla en gairebé res al que va sortir de les urnes’. El líder nacionalista a advocat per construir un lideratge fort amb un projecte comú dins del govern per poder ‘redreçar el text estatutari’.

Concert econòmic possible
Pel que fa a la possibilitat de reclamar un sistema de concert econòmic, Artur Mas ha recordat que “també semblava impossible suprimir la mili o treure la Guàrdia Civil de les carreteres catalanes. Segur que un pacte fiscal amb Espanya aixecaria grans consensos a Catalunya, com la gestió de les nostres infraestructures”. “Si Madrid diu que no, tindrem més arguments per seguir en el nostre trajecte cap al dret a decdir’. Mas ha recalcat que aquest camí és per tenir una nació plena i no una regió folclòrica ni una província perifèrica”.