Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Mas reclamarà a Zapatero 2.109 milions d’euros, una desena part del dèficit fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, reclamarà al de l’estat espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, 2.159 milions d’euros que l’Estat deu a Catalunya en la reunió que mantindran aquest dilluns a la tarda a la Moncloa, la primera entre els dos líders des que Mas és president. Aquesta xifra suposa però només una desena part del dèficit fiscal de l’Estat espanyol vers Catalunya calculat en 22.000 milions d’euros l’any 2008. Així ho ha confirmat el portaveu del Govern català Francesc Homs en entrevista a Catalunya Ràdio on ha desglossat la xifra que demanarà Mas en 1.350 milions d’euros corresponents a deutes referents al Fons de Competitivitat i en 759 referents a la liquidació de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut per al 2011. Així mateix Homs ha defensat practicar ‘tant peix al cove com es pugui’ avançant que ‘per descomptat’ CiU mirarà d’aconseguir traspassos a canvi de votacions a les Corts espanyoles.

Redacció
Redacció 07/02/2011

Homs ha explicat que l’agenda de la reunió d’aquesta tarda tindrà tres punts essencials: La qüestió financera, la crisi econòmica i els traspassos pendents que Zapatero ‘simplement no ha complert’.

Els deutes de Zapatero
Pel que fa a la qüestió financera, Homs ha explicat que es demanarà a l’Estat que es permeti a la Generalitat contraure més endeutament, però també ha dit que el govern espanyol ha de contribuir a millorar la situació de les finances catalanes. En aquest sentit ha dit que es pressionarà perquè l’Estat posi recursos ‘dels que de fet deuen a la Generalitat’. Homs ha dit que, pel que fa al Fons de Competitivitat, l’estimació de deute és de 1.350 milions d’euros per al 2011. Ha afegit que ‘havia circulat la xifra de 1.000 milions’ però que aquesta ‘feia referència al 2009’. A aquests diners cal afegir-hi 759 milions més de ‘la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut’. En total 2.109 milions d’euros. ‘Això com a mínim -ha dit Homs- són xifres concretes que s’han posat damunt de la taula de diners que es deuen a la Generalitat de Catalunya’.

Els traspassos pendents, a través del clàssic ‘peix al cove’
Pel que fa als traspassos pendents Homs ha explicat: ‘Hem d’anar a fer tant peix al cove com puguem per a aquest 2011, perquè després l’horitzó és clarament incert’. En aquest sentit ha afegit: ‘Si es poden aconseguir traspassos a canvi de votacions a les Corts espanyoles, per descomptat que això es farà’.

Els 80 per hora, mal comunicats
D’altra banda, en declaracions a l’emissora RAC 1 Homs ha admès que ‘hi deu haver un problema de comunicació’ amb la qüestió de l’aplicació de la velocitat variable a les zones 80 a les entrades a Barcelona. Homs ha dit que ‘si la gent no entén les mesures que s’han pres (…) m’estimo més reconèixer els errors’.

El portaveu del Govern ho ha dit després que aquesta matinada no s’hagi pogut aplicar una variabilitat a l’alça dels 80 per hora per qüestions meteorològiques.