Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Mas prometia ara fa un mes que no frenarien la IP

La insòlita reconsideració de la IP pel referèndum d’independència, que després de ser admesa a tràmit per la mesa del Parlament ha estat tornada a votar i finalment vetada, ha tornat a evidenciar les contradiccions dins de partits com CiU, que van votar-hi a favor el passat 8 de juny però aquest dimarts s’hi han pronunciat en contra. A més, el líder de la federació nacionalista, Artur Mas, s’ha posat en evidència una vegada més, ja que fa un mes assegurava que CiU ‘no impediria’ que la IP avancés i finalment els seus representants a la mesa hi han votat en contra. Llavors Mas defensava que tant Convergència com Unió tenen el dret d’autodeterminació al seu ADN, ‘i el que no farem és anar en contra els nostres estatuts fundacionals’, concloïa llavors.

Redacció
Redacció 13/07/2010

En les declaracions d’ara fa un mes, Artur Mas considerava que la IP era una estratègia d’ERC per ‘entabanar la ciutadania’, i insistia que el procés acabaria amb el Govern espanyol denegant la possibilitat de celebrar el referèndum, però aclaria que no anirien contra la IP perquè no poden votar ‘contra els nostres estatuts fundacionals’.

La reconsideració de CiU pel que fa a la IP i el vot contra la ILP per copsar l’estat d’opinió català davant una consulta sobre la independència han obligat el jurista i fins ara Conseller Nacional de CDC, Alfons López Tena, a presentar la dimissió d’aquest càrrec.

ERC, a favor de la IP però contra la ILP

Només Esquerra, per mitjà del president de la cambra catalana, Ernest Benach, ha votat aquest dimarts a favor de la IP pel referèndum d’independència, que ha estat tombat després d’haver estat admès a tràmit el 8 de juny pels vots del PSC, CiU, ICV i el PPC.

Ara bé, en la votació de la ILP a favor d’una proposició de llei de convocatòria per copsar l’opinió sobre la independència de la nació catalana, l’anomenat pla B de la Coordinadora, Esquerra també s’hi ha mostrat en contra, sumant-se així a la resta de partits i tombant la proposta per unanimitat. Aquest fet hauria provocat la dimissió d’Uriel Bertran del Consell Nacional republicà.