Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Mas planteja una “refundació” del catalanisme i no descarta que pugui derivar en un nou moviment polític

El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, ha fet un plantejament aquest dilluns a treballar per una ‘refundació’ del catalanisme, sense tancar les portes a que això pugui acabar derivant en un moviment polític més ampli, tot i remarcar que ara mateix és prematur. Mas creu que en aquest procés de refundació, de llarg abast, ha d’anar més enllà de CDC i de CiU i que sectors d’ERC, del PSC i de la societat civil s’hi poden incloure. El líder de CDC ha lamentat que ara el catalanisme està en una posició ‘secundària’ i vol que aquesta reformulació serveixi per situar-lo al capdavant.

Redacció
Redacció 04/09/2007

En la primera reunió del Comitè Executiu Nacional de CDC després del parèntesi estival, Mas ha situat a sobre de la taula aquest plantejament de ‘refundació’ davant d’un moment, ha dit, en què hi ha una ‘manca de resposta’ als ‘grans reptes’ de Catalunya i el catalanisme ‘no assumeix el lideratge’. Com a conseqüència d’aquesta situació, segons Mas, ‘el país perd perfil, qualitat i confiança en ell mateix’. De fet, el dirigent de CDC ha lamentat que Catalunya ‘ha passat de ser un país que es podia exhibir a ser una realitat que moltes vegades gairebé s’ha d’amagar’.

Mas creu que ‘no s’està governant com caldria’ des de Catalunya, amb el catalanisme en una posició ‘secundària’ i ‘marginal’. Pel secretari general de CDC, actualment Catalunya està liderada ‘en part per l’espanyolisme que representa en bona part’ el president de la Generalitat, José Montilla, mentre que ‘l’aportació catalanista dins del Govern està molt desdibuixada’.

Amb aquesta anàlisi de fons, Mas ha plantejat la necessitat que hi hagi una ‘refundació del catalanisme’. Una aposta que planteja no només dins de CDC, sinó a ‘tothom que té un sentiment catalanista’, i sense fer ‘tabla rasa’, sinó aprofitant ‘els actius’ dels últims anys, ‘actualitzar-los i posar-los al dia per donar resposta’ a la situació actual.

El secretari general de CDC creu que el seu partit ha de fer una ‘contribució important’ a aquest procés, però ha advertit que no són ‘els únics’ que ‘s’hi ha de posar’ i que hauran ‘d’eixamplar les fronteres’. ‘No podem defugir la responsabilitat d’assumir una part significativa del procés de refundació del catalanisme’, ha alertat. Mas creu que en aquest projecte també tenen coses a dir-hi dirigents d’ERC i del PSC, així com ‘determinats sectors de la societat civil’. La contribució del CDC, segons Mas, serà el projecte de ‘casa gran del catalanisme’.

De fet, el secretari general de CDC no ha tancat la porta a la possibilitat que aquesta refundació pugui acabar derivant en un nou moviment polític que acabi sent més ampli, tot i considerar que en aquests moments és prematur saber si es pot arribar a un plantejament d’aquest tipus. En aquest sentit, ha remarcat que ‘no és un projecte exclusivista de CDC o de CiU’ i que ‘quan s’obren processos, s’obren amb totes les conseqüències’ a ‘ja es veurà a què’. Mas ha volgut remarcar que no vol presentar ‘un projecte tancat del que s’ha de fer’, sinó ‘un projecte obert’.

Cinc eixos

Mas també ha establert els ‘cinc grans eixos’ que, per ell, s’han de complir perquè es produeixi aquesta refundació. D’una banda, ha de ser un projecte amb ‘vocació majoritària’. De l’altra, ha de ser ‘de transformació i de canvi’ sobre els temes que afecten als ciutadans, incloent el model de creació de riquesa, la cultura o la immigració.

En tercer lloc, el secretari general de CDC creu que aquest ha de ser un projecte que ‘la gent, individualment, se’l senti seu’, de manera que no sigui un ‘debat teòric’, sinó que suposi ‘una millora de les condicions de vida individuals de cadascú’. Mas creu que aquest procés també ha de tenir un compliment de ‘regeneració i salut democràtica’, ja que ‘hi ha una certa fatiga respecte les actituds democràtiques al nostre país’. Finalment, Mas considera que cal fer una proposta per situar ‘Catalunya al món’, i no només per ‘defensar Catalunya dins de l’estat espanyol’.

Mas ha traslladat aquest dilluns aquest plantejament al Comitè Executiu Nacional de CDC i ho farà el proper 6 d’octubre a la reunió del Consell Nacional del partit. També ha avançat que proposarà un grup de treball específic dins de la formació per abordar aquest procés.

‘Estimular’ els corrents interns

En relació amb els moviments interns que han aparegut durant aquest agost de CDC, com ara la Plataforma per la Sobirania, Mas ha assegurat que aquesta proposta té com a objectiu ‘estimular-los dins del que ha de ser un projecte guanyador’. A més, ha remarcat que ‘qualsevol plantejament de plenitud nacional, de sobirania, ha d’estar present dins del projecte de país’, però que ‘no pot ser l’única cosa’ d’aquest projecte, sinó que ‘el debat ha de ser molt més ampli’.

Per Mas, el repte és que ‘Catalunya pugui decidir en tot allò que necessita i li pertoca decidir per ella mateixa’, com ara en qüestions com les infraestructures.