Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Mas obvia la llei i adscriu el CEO a Presidència a cop de decret

El president de la Generalitat, Artur Mas, continua reorganitzant l’executiu amb la voluntat de controlar diverses àrees estratègiques que assumirà a partir d’ara l’àrea de Presidència. Així, el Diari Oficial de l’Estat ha publicat aquesta setmana el decret que canvia l’estructura del departament, on s’hi troba l’assumpció de competències del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que figurava, per llei, en la conselleria d’Economia i Finances.Tal com informa el diari ARA, la resolució s’estableix com una disposició transitòria ‘mentre no s’adoptin les mesures legals suficients’, ja que aquesta norma no pot contradir la llei de creació del CEO aprovada l’any 2007 amb el suport de CiU per ‘preservar la independència política i partidista’. Aquest canvi d’adscripció del centre provocarà doncs que Artur Mas hagi d’estrenar-se en la brega parlamentària com a president per buscar els suports suficients per a canviar la llei, ja que el decret s’ha fet abans de la modificació legal de la normativa.

Redacció
Redacció 07/01/2011

Artur Mas vol controlar de primera mà totes les àrees estratègiques de l’executiu i, per fer-ho, ja està reorganitzant un govern on el departament de Presidència tindrà una importància cabdal. Dirigit per Francesc Homs, l’home de confiança del president de la Generalitat, l’àrea assumirà la gestió del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que fins ara estava en mans del departament d’Economia i Finances. Aquest trànsit, fet a cop de decret, es contradiu amb la llei creada a partir del naixement del centre demoscòpic, que l’adscrivia a l’àrea que actualment dirigeix Andreu Mas-Colell i que va ser aprovat amb el suport de CiU per ‘preservar la independència política i partidista’.

La resolució estableix el canvi mitjançant una disposició transitòria a l’espera que s’adoptin ‘les mesures legals suficients’, i és que el govern de Mas haurà de buscar els suports parlamentaris necessaris per a canviar la normativa, que actualment contradiu la decisió adoptada per Mas d’adscriure el CEO a Presidència.

Mas hi torna amb el CEO
L’actual president de la Generalitat és un dels responsables del naixement del CEO. L’any 2003, Artur Mas, llavors conseller en cap del govern de Jordi Pujol, va protagonitzar una agra polèmica per l’aparició d’enquestes manipulades encarregades per l’executiu de CiU. La controvèrsia va acabar amb la creació d’una comissió d’investigació i la dimissió de David Madí, director general de comunicació. Per lluitar contra aquestes situacions, el govern de Maragall va impulsar la creació del Centre d’Estudis d’Opinió i el va adscriure a Economia, departament que garantia un perfil més ‘independent i acadèmic’.