Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Mas demanarà a Zapatero que autoritzi la Generalitat a endeutar-se encara més

|

- Publicitat -

El govern espanyol atorga una màxima importància política a la reunió d’aquest dilluns, la primera entre els dos presidents. La cita ha de marcar el rumb de la ‘cooperació’ institucional que Zapatero aspira a aconseguir de Catalunya, especialment pel que fa a la lluita contra la crisi. La reunió té lloc després de la visita de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va felicitar el president espanyol per haver ‘fet els deures’ i haver aplicat mesures de reducció de la despesa i del dèficit.

D’altra banda, Zapatero aspira a rebre el suport de CiU al Congrés dels Diputats no només a la reforma de les pensions, sinó al conjunt del pacte social assolit la setmana passada amb els sindicats i els agents socials. Els portaveus parlamentaris van ser els grans absents de la fotografia que els protagonistes de l’acord es van fer a La Moncloa i Zapatero va dir a Merkel que l’acord s’havia assolit amb els agents socials i ‘part de l’oposició’.

Publicitat

Zapatero té una ‘predisposició favorable’ a permetre l’endeutament

El primer punt de l’ordre del dia de la reunió és la necessitat de Catalunya d’emetre deute per plantar cara a la situació dels seus comptes. Necessita el permís del Ministeri d’Economia. Els dos governs, així com els grups parlamentaris al Congrés i fonts de l’equip d’Elena Salgado donen per fet que Mas i Zapatero tancaran l’acord sobre aquesta qüestió en la mesura que el pla que el conseller Mas-Colell ha fet arribar a Madrid inclou els compromisos concrets per fer viable l’augment de l’endeutament.

El president espanyol va afirmar divendres des de Brussel·les, on va participar al Consell Europeu, que la seva ‘predisposició és favorable a que la Generalitat tingui un finançament raonable’. A canvi vol compromisos ‘concrets i estrictes’. Una corresponsabilitat ‘clara i nítida’, va dir, que serà la que ha de marcar l’acció del Govern en aquest camp. Segons Zapatero, el pla Catalunya podria ser ‘progressiu’.

El missatge de Zapatero ha estat rebut amb cautela des de Barcelona. El secretari general de CiU, Oriol Pujol, va assegurar dissabte que ‘no es refia’ de les promeses de Zapatero i que caldrà confirmar-les amb ‘fets’. CiU ha fet front comú amb ERC i ICV en la defensa de la capacitat del Govern d’emetre deute.

Transferències pendents

No sembla tan fàcil que prosperi un altre dels temes que havien de protagonitzar la trobada i que ha quedat en un segon pla a causa de l’intercanvi de missatges dels dos executius respecte a l’endeutament. Es tracta de les 35 transferències pendents o incompletes que Mas va anunciar que posaria sobre la taula del president espanyol i de la reclamació per part del Govern del compliment íntegre de les inversions de l’Estat a Catalunya.

Fonts de La Moncloa van apuntar la setmana passada que per fer passos endavant en aquest camp primer cal acordar una agenda de desplegament. Això en el cas dels traspassos pendents, perquè en el cas dels que el Govern considera incomplerts caldrà que les dues parts debatin l’abast d’aquest incompliment.

El dèficit de les autonomies, a debat

La reunió entre Mas i Zapatero també ha tingut lloc després de dues setmanes en què el PSOE i el PP han posat l’Estat autonòmic al centre del debat públic. Finalment totes dues formacions l’han acabat defensant com a eix del progrés del país en aquests últims anys -tot i els missatges d’Aznar- i han demanat que s’impulsi la col·laboració entre territoris de forma ‘voluntària’.

El PSOE va incloure al manifest de la Convenció Autonòmica de Saragossa un punt que apuntava que els seus territoris es fixaran un sostre de despesa i Zapatero va proposar divendres des de Brussel·les una llei per limitar el dèficit públic, inclòs l’autonòmic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut