Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Mas garanteix la immersió i avisa Rajoy que no hi haurà acords si fa batalla de la llengua com a president espanyol

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha garantit que el sistema d’immersió lingüística no canviarà a Catalunya malgrat la interlocutòria del TSJC, i ha advertit Mariano Rajoy que no hi haurà acords ni a Catalunya ni a Espanya després del 20N si continua fent batalla de la llengua. ‘Segons quines coses vulgui fer el PP quan governi Espanya, segons quina política lingüística, és evident que amb el Govern i amb CiU hi haurà poca cosa a fer’, ha avisat en declaracions a Rac 1, on ha opinat que els populars cometen un ‘greu error’ i estan traspassant una ‘línia vermella’. Mas ha subratllat que la raó jurídica assisteix al Govern en aquesta qüestió perquè la Llei d’Educació no està recorreguda. ‘No és una amenaça, és una reflexió’, ha dit el president. Però l’advertiment ha estat clar: ‘Segons quines coses vulgui fer el PP quan governi Espanya, segons quina política lingüística, és evident que amb el Govern i amb CiU hi haurà poca cosa a fer’.

Redacció
Redacció 07/09/2011

Mas ha deixat clar que ‘hi ha coses que no es poden negociar, hi ha línies vermelles que no es poden traspassar’, i la qüestió de la immersió és una d’elles, perquè el català, ha argumentat, necessita d’una especial atenció i d’una discriminació positiva, i l’escola és l’única manera que els nouvinguts aprenguin l’idioma. ‘Això és irrenunciable’, ha insistit.

Al seu parer, és un ‘greu error’ per part dels populars ‘embolicar-se en un conflicte innecessari’ quan el país està patint una crisi i els problema prioritari és l’atur. Però ha afegit que estan a ‘temps de corregir-ho’. ‘Estan a temps de fer un pas enrere i no convertir una cosa que no existeix en el carrer en un problema estrictament polític’, ha reblat.

De tota manera, també ha opinat que si Rajoy no té majoria absoluta, l’escenari canviarà molt, i ha recordat que José María Aznar va passar del ‘Pujol enano habla castellano’ a parlar català en la intimitat.

Catalunya té la raó jurídica

Al marge d’això, ha assegurat que la Generalitat es defensarà davant dels atacs a la llengua, i ha recordat que és la Generalitat qui té les competències en matèria d’ensenyament, qui fa la inspecció, qui posa els mestres i qui marca els currículums bàsics.

En conclusió, no canviarà el sistema de normalització i d’immersió lingüística, ha garantit. Mas no ha volgut plantejar-ho en termes d’insubmissió al·legant que el marc jurídic vigent empara i protegeix la immersió, ja que la Llei d’Educació no ha estat recorreguda.

És precisament per això que ha reivindicat que la raó jurídica assisteix a la Generalitat, i ha opinat que el Suprem, ‘amb lleis vigents a Catalunya que no estan recorregudes, el que no pot fer és, per casos estrictament particulars, pretendre canviar un model general’. El que ha de fer, ha continuat, és ‘resoldre casos particulars’. ‘Un jutge, avui dia, no pot carregar-se la LEC, perquè no està recorreguda’, ha reiterat.

Mas s’ha mostrat indignat amb aquesta nova ofensiva contra el català, i ha preguntat ‘qui toca els nassos als espanyols amb el castellà o als francesos amb el francès’. ‘Per què als catalans ens han de tocar els nassos?’, s’ha queixat.

Busca socis per als pressupostos

Malgrat la polèmica sobre la llengua, pel que fa a l’acord amb el PPC per tirar endavant els pressupostos del 2011, Mas ha indicat que no sap si això es repetirà per als del 2012, i als qui critiquen el pacte amb els populars els ha preguntat si hi ha algun altre partit ‘disposat a posar la cara’.

Ha justificat l’entesa amb el PPC recordant que ell va intentar pactar els pressupostos amb el PSC i amb ERC però ‘van mirar cap a un altre costat’, sabent que avalar aquests comptes era ‘incòmode des del punt de vista de la imatge’.

En aquest sentit, en la línia del que ja va apuntar durant les negociacions dels comptes anteriors, ha assegurat que no li faria por convocar eleccions anticipades si calgués, ‘si els partits no estiguessin disposats a tirar el país endavant’.

‘Jo no he arribat per anar escalfant una cadira. Ja es veu que ens l’estem jugant en tot, i ens cauen crítiques i bufetades per tot arreu’, ha apuntat. Però també ha afegit tot seguit que Catalunya no està ara mateix en aquesta situació, perquè el Govern de moment se’n surt. En qualsevol cas, ha assegurat que tampoc és un escenari desitjat, i ha avisat que seria ‘irresponsable’ portar el país a una nova contesa electoral sense haver exhaurit tots els camins.