Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Mas espera contribuir a “recuperar l’orgull de catalanitat” amb la seva conferència sobre la refundació del catalanisme

‘El catalanisme, energia i esperança per a un país millor’. Aquest és el títol de la conferència amb la que el secretari general de CDC i president de CiU, Artur Mas, exposarà la seva proposta de bases per a la refundació del catalanisme. Amb la conferència, que començarà a dos quarts de vuit del vespre d’aquest dimarts al Palau de Congressos de Catalunya, Mas espera contribuir a ‘recuperar l’orgull de catalanitat’ i ‘la confiança en el país’. Aquest mateix dilluns, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat tenir coneixement del contingut de la conferència i que no hi haurà ‘res que faci impossible la continuïtat del projecte de CiU’.

Redacció
Redacció 20/11/2007

El líder de CDC, que ha convidat a 2.000 persones, parla aquest dimarts sobre la seva conferència amb el secretari executiu de CDC Francesc Homs, que és l’home escollit per Mas per tal d’impulsar aquest projecte en el si del partit, en el seu vídeo bloc. Mas diu esperar ‘ser capaços com a mínim de posar un bon gran de sorra a tot el projecte catalanista del país’ i confia que amb això es pugui ‘recuperar l’orgull de catalanitat, de sentir-se català, recuperar la confiança en el país, les institucions i en la política’.

El líder de CDC ha reconegut que parlar de refundació del catalanisme ‘sona ampulós’, perquè ‘no és qualsevol cosa’, però ha ironitzat que aquesta és una tasca que ‘no vindrà a fer Al Gore’ ni ‘altres que tenim a la vora ni tant a la vora’. Mas creu que el catalanisme és ‘una història d’èxit’ i que si no hagués estat per aquest moviment ‘Catalunya no hauria progressat’. De fet, afegeix que ‘per l’espanyolisme o per altres corrents no hauria progressat’. Ara, per Mas, cal ‘posar les bases d’un catalanisme adaptat als temps moderns’.

Mas ha dedicat les últimes setmanes a treballar en la conferència, que ha escrit ell mateix, tal com explica en el vídeo bloc. De fet, cita a Enric Prat de la Riba per dir que ‘segur que no li va escriure ningú’ ‘La Nacionalitat Catalana’. Mas explica que, per confeccionar el text, ha parlat ‘amb gent diferent’, tant de CDC com de fora, però afegeix que el discurs al final és producte ‘d’una reflexió personal’.

El secretari general de CDC ha avançat que la refundació del catalanisme ha de ser un projecte ‘de vocació majoritària’; amb ‘vocació de transformació i de canvi’ per ‘posar Catalunya al dia’; que ‘la gent se’l senti seu’ i no sigui un ‘pur debat teòric’; que reculli un ‘fort component de regeneració democràtica’ i que es faci ‘portes enfora’ per ‘situar Catalunya al món’.

Duran en coneix el contingut

El projecte de CDC de refundar el catalanisme va provocar una de les crisis més greus de la federació nacionalista, ja que Unió Democràtica de Catalunya (UDC) va mostrar les seves reserves. La tensió va arribar fins a un punt que es va arribar a posar en perill la continuïtat de la federació i Josep Antoni Duran i Lleida va arribar a congelar la seva designació com a cap de llista de CiU a les eleccions generals. La situació es va reconduir després d’una reunió de quatre hores entre Mas i Duran en un hotel de Barcelona.

Aquest dilluns, Duran i Lleida ha assegurat que coneix el contingut de la conferència a través de converses mantingudes amb el mateix Artur Mas i l’emmarca en el ‘procés precongressual’ de CDC, i no en el marc del procés preelectoral’. ‘No afecta al plantejament electoral que està fent CiU’, ha assegurat, tot afegint que no hi haurà ‘res que faci impossible la continuïtat del projecte de CiU’.

A més, Duran ha recordat que la federació està formada per ‘partits diferents’ i que aquestes discrepàncies ‘s’han de normalitzar’, perquè ‘no són com dues gotes d’aigua’. Així, ha avançat que probablement no estarà ‘al 100% d’acord’, de la mateixa manera que Mas no ho està amb ell.

Fredor entre els altres partits

Entre les invitacions enviades per Mas, n’hi ha a destacats dirigents polítics d’altres formacions del ventall catalanista. La majoria, però, han declinat la invitació. Des d’ERC, per exemple, només s’ha afirmat que amb molta probabilitat hi assisteixi la portaveu del partit, Marina Llansana. Joan Ridao considera que CiU ‘no arribat a l’única conclusió lògica possible’, que passa per abandonar la via estatutària i apostar per un ‘estat propi’. A més, Ridao veu en aquest projecte ‘un intent de reciclar la posició de CiU’, però sense un ‘horitzó ambiciós’, ja que ‘és una força política feta i pensada per a governar’.

Per la seva banda, el secretari general d’ICV, Jordi Guillot, ha enviat una carta a Mas en la qual declina la invitació, ja que no troba ‘pertinent’ la presència de dirigents d’ICV ‘a un acte polític d’aquestes característiques’. A més, assegura que el projecte dels ecosocialistes està ‘ben allunyat’ del de Convergència. Guillot també alerta Mas que el projecte de CDC ‘no pot ser, per impossible, el de pretendre reduir el catalanisme polític, que és plural, en el seu propi projecte’. El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, també ha declinat la invitació.

Finalment, el president del PPC, Daniel Sirera, ha explicat que no han estat convidats a la conferència de Mas. Sirera creu que aquest acte ‘només respon a un interès de Mas de reconduir la profunda crisi en la que està CiU en aquests moments’ i ‘tenen tota la legitimitat del món per fer l’oportú per salvar el seu partit’.