Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Mas: ‘El país no està madur per un referèndum d’independència’

El líder de CiU i candidat a la presidència de la Generaitat, Artur Mas, ha dirigit aquest dimarts davant una audiència entregada la setena i última DocSession, el nou format de mítings temàtics que darrerament ha dut a terme la federació nacionalista. En aquesta xerrada, dedicada a la nació, Mas ha reiterat que a les eleccions d’aquesta tardor no es votarà en clau de dretes o esquerres o en clau d’espanyolisme o catalanisme, sinó en clau ‘de passat’, en referència al tripartit, ‘o de futur’ en referència a CiU. Mas també s’ha referit al dret a decidir, en concret al dret a decidir el concert econòmic per Catalunya, que serà el tema ‘estrella’ de la seva campanya electoral, i ha tornat a deixar clar que no pensa impulsar cap referèndum d’autodeterminació la propera legislatura perquè el país ‘no està madur’ per aquesta fita.

Redacció
Redacció 16/06/2010

La Sessió d’aquest dimarts s’ha presentat a través d’un vídeo sobre la història del catalanisme, curiosament il·lustrat amb centenars d’estelades de les consultes populars, partits de les seleccions catalanes i d’altres trobades independentistes.

A continuació Mas ha iniciat la seva conferència, assegurant que, malgrat el país té debats sobre referèndums d’independència o autodeterminació, fins i tot al Parlament arran de la IP, ‘de debats per enfortir la nació no n’hi ha gaires’. En aquest sentit, el líder de CiU ha insistit en la necessitat de ‘seduir’ la població per tal de ‘construir majories catalanistes’ que permetin plantejar-se ‘nous horitzons’ i ‘utopies’ en condicions d’èxit.

No a la independència, si al concert econòmic

En la seva intervenció, Mas ha deixat clar que aposta per una transició de l’autonomisme dels darrers 30 anys al dret de decidir. En aquest sentit, l’aposta ‘estrella’ de CiU per la propera legislatura serà el dret a decidir sobre les pròpies infraestructures i el dret a decidir el concert econòmic.

Mas creu que ningú ens pot dir que el concert econòmic ‘no hi cap a la constitució, i tampoc ens poden dir que Euskadi i Navarra tenen més drets històrics que nosaltres’. Mas ha insistit que un govern no és un govern ‘amb tots els ets ni uts’ si no recapta els impostos del seu territori, però ha declinat anar més enllà.

El líder de CiU només ha parlat del referèndum d’autodeterminació forçat per les preguntes dels internautes de CiU, que en aclaparadora majoria li han demanat que es pronunciï sobre la necessitat o no d’impulsar una consulta sobre la independència arreu del país la propera legislatura. Aquí Mas ha repetit que és massa aviat i no hi ha majories suficients per la independència, i ha assegurat: ‘Puc equivocar-me, òbviament, però el nostre país no està madur per poder fer una operació d’aquest volum i aquestes característiques’.

‘Crec que en aquest moment a Catalunya li convé plantejar operacions importants de futur, com el concert econòmic, amb garanties que podem guanyar, perquè de derrotes aquest país ja n’ha acumulat masses’, ha reblat Mas.