Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Mas dóna imatge de país normal a Catalunya durant la crisi de l’accident de German Wings

El president de la Generalitat, Artur Mas, viatja avui cap als Alps per seguir des de prop i col·laborar en el suport als familiars de les víctimes de l’accident de l’avió de German Wings d’ahir. A més, entre ahir i avui ha donat tot tipus d’explicacions sobre el dispositiu que ha preparat el govern per fer front a la tragèdia i ha traslladat les informacions de què disposa. I ho ha fet en català, castellà, anglès i francès. La imatge de Catalunya a l’exterior sortirà reforçada amb la gestió de la crisi que està fent Mas i el seu executiu. 

Redacció
Redacció 25/03/2015

Al costat de Rajoy, Merkel i Hollande

Artur Mas vola en aquests moments cap a Seynes-les-Alpes, el poble on s’està desplegant tot l’operatiu de recuperació dels cossos i on s’aplegaran les víctimes. I ho fa a bord d’un avió militar de l’exèrcit espanyol on també viatja Mariano Rajoy. El president català es trobarà al lloc del sinistre amb dos caps de govern més, François Hollande i Angela Merkel, i ha informat durant tot el dia d’ahir i avui que els serveis que ha desplegat l’executiu català treballen en coordinació amb els espanyols i francesos, a l’alçada d'un país normal.

Mas, a France 1 i CNN International

A banda, el president Mas ha donat explicacions dels passos del seu govern, de les tasques de recuperació dels cossos i de la investigació incipient a TV3 però també a mitjans internacionals. És el cas avui de la ràdio pública francesa, France 1, i del canal internacional de la CNN ahir. El president català s’hi ha expressat en francès i anglès respectivament sense problemes, exercint de manera solemne de portaveu del país i deixant enrere la imatge de ‘regió d’Espanya’ que molta gent arreu del món té de Catalunya. 

La primera compareixença del president català contrasta amb la de Rajoy

En la primera compareixença de Mas després de l’accident, ahir a les 13.30, ja va explicar on es dirigia cada conseller, de quines tasques s’ocupava cada departament, quins serveis prestarien i amb qui havia parlat el propi president, a banda de donar el condol a les víctimes i dir que suspenia la seva agenda. A banda, va acceptar preguntes i les va resposta en la mesura que va poder amb les dades de què disposava. La roda de premsa del president contrasta amb la que va fer 10 minuts abans el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, que es va limitar a afirmar que no tenia gaire informació i a dir que no tenia cap informació. Un minut de durada i sense preguntes. Minuts després, Soraya Sáenz de Santamaría feia circular que a bord de l’avió de German Wings hi havia “45 cognoms espanyols”, contravenint l’obligació de no fer públic res sobre la llista de passatgers fins que la companyia no ho autoritzés. A més, ho va fer de manera imprecisa i una estona després va haver de rectificar i dir que no podia donar detalls sobre les nacionalitats de les persones a bord.