Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Mas demana que l’objectiu del pacte fiscal sigui més una qüestió de país que no pas de partit

En el seu primer Debat de Política General, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha centrat bona part del seu discurs a justificar l’ajustament pressupostari i a fer una crida a la unitat dels partits catalans a Madrid. De cara les eleccions del proper 20N, Mas ha demanat a tots els partits catalans perquè facin ‘pinya’ i condicionin el seu suport al futur govern espanyol a la consecució del pacte fiscal. Amb l’objectiu que el pacte fiscal no sigui una qüestió partidària, sinó de país, el president de la Generalitat ha apuntat que aquest és el ‘camí nou’ que ha d’iniciar Catalunya un cop comprovat que les vies constitucional i estatutària han quedat ‘exhaurides’. Mas ha reconegut que veu ‘pràcticament esvaïda la possibilitat que l’Estat canviï la seva actitud cap a Catalunya. Pel que fa al vessant econòmic, ha anunciat que mantindrà durant el 2012 els nivells fiscals i tributaris impulsats i aprovats pels anteriors governs tripartits i que ni aquest any ni el proper s’abaixaran els impostos que el tripartit va incrementar. Mas s’ha compromès aquest dimarts a la tarda davant el Parlament a crear un nou impost ‘de caràcter temporal’ que gravi les grans fortunes de Catalunya.
 

Redacció
Redacció 27/09/2011
Artur Mas en el seu discurs del Debat de Política General ha justificat la política d’austeritat que ha portat a terme el seu Govern per la necessitat de reduir el dèficit i ha posat com a exemple el que anteriorment van fer països com Suècia i Alemanya. Les mesures que aquests països van prendre fa anys, ha dit, els ha permès afrontar la crisi econòmica amb més fortalesa. Per aquest motiu ha fet una crida a la responsabilitat dels partits polítics per fer front al que ha qualificat com una ‘dura realitat’ econòmica. També en el seu discurs ha recordat que la partida dels interessos financers serà l0única que creixerà en els pressupostos de 2012 i ho farà, segons ha dit, un 51,9%, el que representa una xifra superior al pressupost de cinc departaments de la Generalitat. 
 
La modificació del Codi de Consum
 
El president de la Generalitat també ha anunciat que el Govern enviarà al Parlament una modificació del Codi de Consum que considerarà abusius els interessos de demora que superin en 2,5 vegades l’interès legal del diner. Mas ha afirmat que la Generalitat participa en la modificació de la normativa hipotecària i de la regulació de la dació en pagament de l’habitatge amb l’objectiu de regular un protocol d’actuació en el cas d’impagament d’hipoteques per evitar pèrdues d’habitatge i desnonaments. Mas ha afegit que el Govern posarà a disposició dels que tenen menys recursos la ‘gran quantitat’ d’habitatge públic que ha trobat buit. 
 
Regulació dels àmbits administratius
 
Artur Mas s’ha marcat el termini d’un any per arribar a un consens amb la resta de forces que permeti l’aprovació de la Llei de governs locals. Segons el seu discurs, pretén establir una estructura administrativa ‘més racional i eficient’. El president emmarca la redacció de la Llei en un seguit d’accions que poden comportar, a més, la ‘supressió d’aquells àmbits administratius que generin duplicitats o costos innecessaris’. ‘En el termini d’un any hem de ser capaços d’haver-nos-hi posat d’acord’, ha sentenciat.