Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Mas crida a fer front als “dracs” de la manca de respecte per la dignitat de Catalunya

 (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha cridat els catalans a fer front als “dracs” de la manca de respecte per la dignitat de Catalunya i la seva voluntat de governar-se, fent referència a l'actitud de l'Estat en el procés. “Podem ser tots un Sant Jordi o una Santa Jordina. La magnitud dels reptes que tenim fa que només ens en sortim si anem tots a una”, ha dit. En el seu discurs amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Mas ha citat Joan Maragall per remarcar que quan “un poble pren per patró un heroi, vol reviure la seva heroïcitat”. “L'heroisme que se'ns demana avui és de coses que tenim a l'abast, de complir el deure de cada moment, de fer el que toca i d'estar per allò que cal fer”, ha afegit.

Redacció
Redacció 23/04/2015

Mas ha constatat que la celebració col·lectiva de Sant Jordi ha de fer pensar en els “reptes col·lectius” que té Catalunya, “un poble que vol decidir col·lectivament el seu futur. “Deia Josep Maria de Segarra que 'la rosa li ha comptat gràcies i penes, i ell se l'estima fins qui sap on, i amb ella té més sang a dins les venes per plantar cara a tots els dracs del món”, ha recordat el president de la Generalitat per després constatar que “són molts els dracs del món” als que s'han d'enfrontar els catalans, entre ells “el de la manca de respecte per la dignitat de Catalunya com a poble i la seva voluntat de governar-se”.
 
També ha fet referència a l'heroisme del que parlava Joan Maragall, que constatava que “quan un poble pren per patró un heroi vol reviure la seva heroïcitat”. “Amb el mateix coratge i decisió de Sant Jordi i el mateix amor per a les persones i les coses que valen la pena, us animo a viure aquesta festa antiga”, ha dit Mas. El president ha aclarit que l'heroisme que cal avui dia “és de coses que hi ha a l'abast, de complir el deure de cada moment, de fer el que toca i d'estar per allò que cal fer”.
 
Ara bé, encara citant Maragall, ha avisat que si Catalunya vol que “el rastre de l'heroi duri”, cal “renovar la lluita i la victòria”. Que hi hagi puresa constant en les nostres vestidures, resplendor en les nostres armes, aler d'amor en el nostre pit i sempre una rialla de fe serena en la nostra lluita més encesa. Fem-ho així”, ha conclòs amb paraules del poeta.
 
Mas també ha volgut fer èmfasi en el fet que Sant Jordi, la festa gran de Catalunya, es fonamenti en la idea de compartir, el que “diu molt” de com són els catalans com a poble. Ha animat els ciutadans a sortir al carrer, a regalar roses i llibres i a “trencar una llança” pels autors catalans.