Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Mas creu que han “colat” la factura del transvasament a Catalunya i pregunta a quins projectes “caldrà renunciar”

El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, ha carregat aquest dissabte al matí contra el Govern de la Generalitat per haver permès que l’obra del minitransvasament de l’Ebre, aprovada ahir divendres per decret-llei pel Consell de Ministres amb un cost total de 180 MEUR, vagi a compte de la disposició addicional tercera de l’Estatut. Mas ha lamentat que el govern espanyol hagi ‘colat la factura’ a Catalunya i ha preguntat al Govern de la Generalitat ‘quines obres caldrà deixar de fer’. El líder de CiU ha assegurat també que per un ‘catalanista’ és ‘molt decebedor’ que el govern de referència a Catalunya sigui l’espanyol, que és el que acaba ‘prenent la iniciativa’.

Redacció
Redacció 21/04/2008

Artur Mas ha qualificat de ‘ridícul general’ la situació que es va produir ahir divendres quan el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, va declarar que el cost de la infraestructura no podia anar a compte de Catalunya, i hores després el Consell de Ministres, ‘amb ministres catalans i amb l’aprovació del president Montilla’, van acordar que la inversió es descomptés de la disposició addicional tercera de l’Estatut, que fa referència a la inversió en infraestructures que el govern espanyol ha de fer a Catalunya.

El líder de la federació nacionalista ha criticat de nou la gestió del Govern en aquesta matèria, acusant-lo de fer un ‘canvi de posició de 180 graus’, que segons Mas, ‘demostra la demagògia que van fer amb el tema de l’aigua’ i que en l’actualitat els ha portat a una ‘situació galdosa’, segons el líder de CiU. ‘Allò a que tant es van oposar, la interconnexió de xarxes, ara l’acaben avalant i executant’, ha dit Mas.

El president de CiU ha recordat que des de la federació nacionalista ‘sempre’ han defensat aquest perllongament del minitransvasament de l’Ebre, que ja van proposar l’any 2000 quan estaven al Govern, i ha comparat la seva proposta amb la de l’actual Govern tripartit, amb la qual manté quatre ‘diferències substancials importants’.

Un exemple és, segons Mas, la ‘transparència’ del projecte de CiU. ‘Nosaltres sempre vam donar la cara, tothom va poder-hi dir la seva’, ha dit. En canvi, ‘el tripartit ho fa per l’article 26, és a dir, per decret-llei, sense participació pública’, ha afegit. ‘A l’hora de la veritat ho fan el més amagat possible, deuen tenir algun problema de consciència’.

En referència a la segona diferència ‘substancial’, Mas ha criticat la unidireccionalitat del minitransvasament de l’Ebre que proposa el govern tripartit. Segons Mas, el projecte elaborat per CiU constava de dues direccions per tal que l’aigua pogués anar tant del sud cap al nord com del nord cap al sud.

Mas ha recordat també que el projecte de CiU tenia un cost de 120 MEUR, mentre que el de l’actual Govern puja fins a 180. I la quarta diferència a la que s’ha referit el líder convergent és ‘qui ho paga’. ‘El projecte de CiU deia que el 85% del cost de l’obra es pagava a través de fons europeus, ara ens fan pagar a conta de l’Estatut’, ha reiterat.

El Roine resoldria les batalles per l’aigua

Artur Mas ha parlat novament de la principal proposta de CiU en matèria d’aigua, que passa per un transvasament del riu Roine, que segons ha dit, no només resoldria el problema de l’aigua ‘per sempre’ a Catalunya, sinó també al País Valencià i a Múrcia, i acabaria amb ‘les batalles per l’aigua’. ‘És absurd que en la conca mediterrània peninsular ens estiguem barallant per un bé necessari com es l’aigua, quan la tenim 300 kilòmetres al nord’, ha assegurat Mas.

En aquesta sentit, Mas ha insistit que el transvasament del Roine ‘té un sentit català però també d’Estat’, i ha qualificat de ‘compromís solemne’ la promesa del president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, d’estudiar-lo. Mas ha dit que encara no tenen cap resposta i ha afegit que des de CiU s’espera que Zapatero ‘posi fil a l’agulla’.