Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Mas-Colell dubta de si l’Estat abonarà a Catalunya el fons del competitivitat el 2013

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, dubta que l’Estat espanyol acabi abonant a Catalunya el fons de competitivitat l’any 2013, tal com estableix la llei. Aquest fons, pactat en l’acord de finançament de les autonomies del 2008 per compensar els territoris més dinàmics, haurien de suposar un ingrés extra per a Catalunya de 1.350 milions d’euros anuals. Però avui el conseller ha afirmat: ‘Estic temptat de fer apostes sobre si aquest fons el liquidaran llavors o bé apareixerà una altra raó per fer un altre joc de màgia i tornar-lo a fer desaparèixer.’ A petició del líder d’ERC, Joan Pugicercós, Mas-Colell ha obert la porta a crear una comissió parlamentària per estudiar la necessitat del concert econòmic.

Redacció
Redacció 23/02/2011

En resposta parlamentària al líder d’ERC, Joan Puigcercós, el conseller ha constatat que ‘el sistema de finançament de Catalunya és clarament insuficient, cal redreçar-lo’ i, referint-se al concert econòmic, ha assenyalat que aconseguir-lo és prioritari per al Govern: ‘Qui recapta els impostos, té la paella pel mànec.’

Però si Catalunya passa a controlar els seus propis impostos, la resta de territoris disposaran de menys liquiditat que l’actual, es critica tot sovint des de bona part d’institucions espanyoles. Però Mas-Colell replica: ‘Si Catalunya aconsegueix sobreviure ara amb una transferència d’una determinada mida, la resta d’Espanya no tindria cap inconvenient en sobreviure amb una transferència proporcional a la que rebem ara nosaltres.’

Comissió parlamentària
A petició de Pugicercós, Mas-Colell també ha obert la porta a crear una comissió parlamentària que, amb l’assessorament d’experts en el tema, estudiïn la necessitat del concert econòmic per a Catalunya. Puigcercós ha ressaltat que diversos estudis assenyalen que el dèficit fiscal català és de gairebé 22.000 milions d’euros anuals, quantitat que creu que valdria la pena estudiar com es pot reduir.

1.350 milions
Segons que ja ha reconegut el propi Mas en alguna ocasió, el model de finançament autonòmic pactat el 2008 pel govern espanyol i el govern tripartit permet que l’Estat no pagui enguany els 1.350 milions que li pertocarien a Catalunya, sinó que ho faci el 2013. El llavors president del Parlament, Ernest Benach, ja va assegurar llavors que ‘el fons de garantia es recuperarà íntegrament via el fons de Competitivitat, amb la qual cosa ens assegurem el rendiment íntegre de tots els impostos participats’.

És per això que Mas va intentar en la seva trobada amb José Luis Rodríguez Zapatero que el govern espanyol li n’avancés una bestreta, però Zapatero s’hi va negar.