Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Mas-Colell desmunta De Guindos

Madrid (ACN).- El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha rebaixat considerablement aquest dilluns la xifra de 3.000 milions d'euros que, segons ha assegurat a Barcelona el ministre d'Economia, Luis de Guindos, Catalunya s'estalviarà aquest 2015 gràcies a la suspensió dels interessos dels mecanismes de liquiditat del govern espanyol. Segons el conseller, la xifra que ha donat De Guindos és “clarament una exageració” i l'estalvi en termes de caixa per aquests interessos a tipus zero és de 500 milions d'euros respecte a la despesa en interessos prevista al pressupostos del 2015.

Redacció
Redacció 13/04/2015

Mas-Colell desmunta les falsedats del ministre

Segons Mas-Colell, l'estalvi depèn del punt de partida però tenint en compte que la Generalitat havia incorporat als pressupostos del 2015 una previsió d'interessos de l'1%, l'estalvi és de 500 milions d'euros, i en el cas que hagués previst que seria un 2%, arribaria com a màxim en 1.000 milions d'euros.

“Ell es finança molt barat i per tant nosaltres ens financem barat, i el dels 3.000 és clarament una exageració”, ha sentenciat.

Segons el conseller, més enllà de les discrepàncies el que està clar és que “els interessos han baixat, i no per gentilesa del govern central, sinó que per la força de l'economia espanyola -que inclou Catalunya- està obtenint finançament a interessos més baixos, i per tant els nostres també són més baixos”, ha afirmat.

“No és mèrit del govern espanyol”

Per tant, segons Mas-Colell, el fet que el govern espanyol es financés a un tipus d'interès baix i carregués a Catalunya un tipus superior “seria un absurd” i si els interessos del govern central són baixos, “els nostres són baixos”. “No és mèrit del govern espanyol”, ha dit, sinó del conjunt dels actors de l'economia espanyola.
El conseller ha fet aquestes manifestacions després que aquest dilluns el ministre d'Economia Luis de Guindos hagi xifrat en 3.000 milions d'euros el que estalviarà Catalunya per no haver de pagar interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) aquest 2015.

“Ens estem separant”

El conseller ha advertit de la “polarització” i la manca d'entesa entre Catalunya i Espanya. “Ens estem separant”, ha advertir per parlar d'un conflicte “real” amb una solució “difícil” que requereix “seure a la taula, negociar” i recuperar una “confiança” que en aquests moments no existeix.

En aquest marc, ha advertit que “l'obsessió” a l'Estat per igualar jurídicament els territoris és negatiu en termes de cost-benefici per a Espanya, i li valdria més “deixar experimentar” Catalunya en matèria d'autogovern.