Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Mas: Cal un govern amb majoria absoluta després del 27-S

Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apostat perquè el procés quedi “vist per sentència” el 27-S i decidir entre tots si cal retardar la data en cas que Mariano Rajoy convoqui per al mateix dia. Ara bé, alhora ha reconegut estar “decebut” i “cansat” de la “politiqueria” que regna en la política catalana, tot i que no ha concretat a quin partit o partits es referia. Malgrat tot, Mas ha defensat la necessitat que hi hagi un govern com a mínim amb majoria absoluta després de les catalanes. “Si la suma de CiU i ERC dóna majoria absoluta no cal que n'hi hagi d'altres si no hi volen ser o si posen un preu inassumible”, ha dit a 8TV. Ell hi serà, ha dit, si guanya les eleccions.

Redacció
Redacció 28/04/2015

El president de la Generalitat vol que el procés quedi “vist per sentència” ja el 27-S, i que sigui la gent qui “dicti la sentència”

Mas ha interpretat les declaracions del president espanyol sobre la possibilitat de convocar eleccions el 27-S com una manera de no tancar-se cap porta perquè “no sap què passarà el 24 de maig”. Si finalment Rajoy optés per aquesta opció, ha defensat “parlar amb la gent de Catalunya i després decidir si es manté o es canvia la data en funció del que facin a Madrid”, perquè les properes eleccions al Parlament, ha recordat, no són “ordinàries”, sinó que han de servir per fer el referèndum.

De tota manera, el president de la Generalitat vol que el procés quedi “vist per sentència” ja el 27-S, i que sigui la gent qui “dicti la sentència”, i no Rajoy, ell mateix, Oriol Junqueras o Pedro Sánchez.

Decebut per la politiqueria

Ara bé, també ha reconegut estar “decebut” per la “politiqueria” que detecta en la política catalana. “Això sí que em fatiga i em cansa”, ha admès, tot preguntant-se si és possible “fer una cosa tan diferent com la que es planteja ara amb els comportaments de sempre”.

Govern d’unitat i de majoria absoluta

Precisament, ha indicat que ell no pensa tornar a posar sobre la taula la qüestió de la llista conjunta, perquè ja ho va fer i ERC ho va rebutjar. “No penso tornar a insistir en aquest punt perquè sé que si ho torno a fer, el més probable és que torni a sortir malament. Jo al final també em canso de fer propostes”, ha dit.
Malgrat tot, ha opinat que després del 27-S caldrà que hi hagi a Catalunya un govern com a mínim amb majoria absoluta, i ha parlat d'una possible suma amb els republicans. Sobre el seu futur, s'ha limitat a dir que ell hi serà si guanya les eleccions. “Jo puc presidir un futur govern si guanyo les eleccions. Si les perdo no em toca, perquè jo m'he de sotmetre al veredicte de la ciutadania”, ha argumentat. També ha defensat que una Catalunya independent “no doni l'esquena” a Espanya, fins i tot mantenint corrents de solidaritat amb els territoris de l'Estat.