Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Mas avisa que ‘si Espanya no es mou, no hi ha punt de trobada sinó de ruptura’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat que segurament Catalunya no pot intentar convertir Espanya en un estat plurinacional, però tampoc Espanya, apunta Mas, pot seguir pensant que Catalunya es convertirà en una regió perifèrica de la península Ibèrica. Mas es mostra disposat a seguir col·laborant amb l’estat espanyol però posa la condició que hi ha d’haver ‘un canvi de registre’. ‘Si Espanya pretén que el disseny de les autonomies és inamovible, aquí no hi ha punt de trobada sinó de ruptura’, afirma en una entrevista aquest diumenge a La Vanguardia. D’altra banda, Mas creu que Catalunya hauria de ‘fer el seu propi camí’ si el govern espanyol rebutja el ‘pacte fiscal’ tot i que descarta descarta convocar un referèndum d’independència perquè generaria ‘un problema’ dins de Catalunya. El president avança la intenció de modificar la Llei de consultes per poder fer consultes no referendàries sense l’autorització de Madrid, per exemple, sobre el pacte fiscal.

Redacció
Redacció 09/01/2011

Mas assenyala que segurament Catalunya no pot intentar convertir Espanya en un estat plurinacional, però tampoc Espanya, apunta, pot seguir pensant que Catalunya es convertirà un dia en una regió perifèrica de la península Ibèrica. El president de la Generalitat, que deixa clar que Catalunya seguirà sent una nació amb tot el que significa, es mostra disposat a seguir col·laborant amb l’estat espanyol però posa la condició que hi ha d’haver ‘un canvi de registre’. ‘Si Espanya pretén que el disseny de les autonomies que es va fer al seu moment és inamovible, aquí no hi ha punt de trobada sinó de ruptura’, sentencia.

El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura que encara que CiU no sigui decisiva a Madrid després de les eleccions espanyoles es plantejarà el ‘pacte fiscal’ al govern espanyol que, si no l’accepta, creu que no s’hauria de sorprendre que ‘cada vegada hi hagi més gent a Catalunya que demana un Estat propi’. Sosté que si hi ha una majoria absoluta del PP al Congrés espanyol ‘Catalunya haurà de fer el seu propi camí’ però descarta la convocatòria d’un referèndum d’independència ja que ‘provocaria un problema dins de Catalunya’. De nou, Mas torna a anteposar ‘administrar un grau de tensió controlat amb l’Estat central, que no pas el soroll interior i la descohesió de la societat catalana’.

La modificació de la Llei de consultes, un dels primers canvis
En aquest sentit, CiU avança que intentarà modificar la Llei de consultes per tal de poder fer consultes no referendàries -en aquests moments la Llei no ho contempla- que podrien fer-se sense l’autorització de l’Estat espanyol tot i que no tindrien la mateixa validesa que un referèndum. Mas busca poder consultes que ‘no tinguin la vinculació d’un referèndum però que tinguin el valor polític d’una consulta real’ amb l’objectiu, per exemple, de consultar a la societat catalana el seu parer sobre el pacte fiscal sense que necessàriament Madrid ho autoritzi.

‘Ni un pas enrere en la immersió lingüística’
Fa uns dies es va conèixer l’última sentència del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística que obliga que el castellà sigui també llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. En aquest sentit, el president de la Generalitat ja ha advertit que no es farà ‘ni un pas enrere en la immersió lingüística en català perquè considerem que és un factor de cohesió social bàsic i l’única manera perquè amplis sectors de la societat catalana coneguin amb normalitat el català’.