Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Mas augura que la “realitat del procés” farà canviar l’actitud d’Espanya

Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, augura que l'actitud d'Espanya amb el procés canviarà “quan les coses esdevinguin reals”. “És un joc tàctic, però quan la realitat arribi, estic segur que canviaran la seva actitud”, ha dit en una entrevista a l'emissora de Nova York de la ràdio pública nord-americana (NPR). Ha respost així en preguntar-li per les gestions que està fent el govern espanyol davant la UE per impedir un referèndum a Catalunya. Mas també ha aprofitat per reivindicar la història d'un país nascut a l'Edat Mitjana, i ha recordat que ell és el 129è president català mentre que Obama és el 44è dels americans.

Redacció
Redacció 13/04/2015

La realitat d’una Catalunya independent tombarà Espanya

Mas ha reconegut que ara per ara, Espanya no permet que Catalunya celebri un referèndum, però ha pronosticat que aquesta actitud acabarà canviant. “No ens permeten construir un nou estat, però quan les coses es converteixin en realitat, llavors les actituds canviaran”, ha apuntat. Pel que fa a la continuïtat d'una Catalunya independent dins de la UE i les amenaces espanyoles d'una possible expulsió, el president de la Generalitat ha remarcat que els catalans ja fan servir l'euro i formen part de la Unió Europea, i “no és fàcil expulsar-los”. “No volem ser un país aïllat”, ha assegurat. Perquè els americans puguin entendre per què Catalunya vol decidir sobre el seu futur, Mas ha reivindicat que els catalans tenen la seva cultura, la seva identitat i el seu llenguatge, que volen protegir, defensar i desenvolupar.

Mas és el 129è president de la Generalitat, Barack Obama n'és només el 44è en el cas dels Estats Units

Però també tenen un “profund sentit de l'autogovern”, ha dit, tot recordant que mentre que ell és el 129è president de la Generalitat, Barack Obama n'és només el 44è en el cas dels Estats Units.  A això li ha sumat la voluntat de construir un projecte nou des del punt de vista econòmic, social i cultural, i per fer-ho, ha insistit, són necessàries eines i capacitat legal per prendre decisions.  Segons Mas, americans i catalans compateixen els mateixos valors de la “democràcia, la llibertat i l'autodeterminació”.