Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Mas assegura que només governarà en solitari si obté més diputats que el tripartit

El president de CiU, Artur Mas, ha assegurat que ‘només governarà en solitari si CiU obté més diputats que la suma del tripartit’. ‘Aquesta és la condició’, ha manifestat el líder de CiU, qui ha argumentant que ‘si no hi ha un govern monocolor no serà un govern fort’. En una entrevista a ‘El Periódico’, ha reconegut que tot dependrà del resultat de les eleccions al Parlament. ‘Pot ser que no tinguem més remei que fer una coalició, però no serà un poti-poti com el tripartit’, ha remarcat. Mas també s’ha referit al dret a decidir i ha afirmat que requerirà ‘no fracturar la societat catalana’ i que ‘pot comportar tensió amb Espanya’ i ‘el país ha d’estar preparat per suportar aquesta tensió’.

Redacció
Redacció 26/07/2010

Mas parla del procés que ha de portar al dret a decidir del poble català. Considera que només queda aquest camí després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i que ‘és una utopia que PSOE i el PP pactin finalment una reforma constitucional que aculli Catalunya en una Espanya plurinacional’.

Com ja va dir en el debat sobre l’Estatut al Parlament, aposta per un dret a decidir ‘sense límits’. ‘El límit màxim seria que Catalunya tingués un Estat propi. Una altra cosa és que s’hi pugui arribar o no, perquè això depèn de com evolucioni la societat catalana’, ha indicat. Mas ha assenyalat que la independència ‘no és l’únic horitzó possible’, sinó ‘una opció’. En aquesta línia, el líder de CiU ha afirmat que ‘en l’última fase del dret a decidir, l’horitzó pot ser tenir un estat propi, però no s’hi arribarà ni fàcilment ni ràpidament’. Mas creu que per aconseguir-ho ‘seria absolutament necessari un grau d’entesa entre els estats català i espanyol’. Per exemple, ha afegit, ‘mitjançant una federació d’estats’.

En aquell debat al Parlament, Mas va advocar per aconseguir un acord al voltant del dret a decidir sobre el concert econòmic i en l’entrevista ha respost afirmativament quan se li ha preguntat si el concert ha de ser la primera escala del dret a decidir. La seva aposta és ‘administrar els propis recursos, com en el concert dels bascos o el conveni dels navarresos, encara que no l’anomenem així’. Segons Mas, ‘l’avantatge és que en aquest punt no fracturarem la societat catalana’.

Per exercir-ho, ha explicat que hi ha dos mecanismes: ‘O una consulta popular que no sigui via referèndum, cosa que ens obligarà a canviar la llei catalana en vigor, o a través d’unes eleccions’. Per a Mas, ‘si un partit porta al seu programa aquesta demanda de manera molt explícita i obté la majoria absoluta, significa que la gent aposta clarament per això’.

En aquest context, ha dit que el suport al govern espanyol a canvi de més autogovern ‘ara ha de ser l’excepció’. Tot i això, ha remarcat, que ‘si un govern espanyol, del color que sigui, ens accepta un plantejament de fons com el concert, el pacte fiscal, es podria replantejar un escenari com aquest’.