Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Mas anuncia que dilluns nomenarà els nous consellers

Quim Arrufat ha demanat al president Mas si després de la sortida d’UDC prepararà les eleccions del 27 de setembre perquè prenguin un caire absolutament excepcional i plebiscitari. El president català ha respost amb l’anunci de la remodelació del govern que està prevista per dilluns vinent, quan Mas anunciarà els nous noms que substituiran els actuals conselleres d’UDC.

Redacció
Redacció 18/06/2015

Mas té previst substituir els consellers que marxen

Mas ha fet aquest anunci en un moment crític per la federació i un govern que ja està a la fase final (a tres mesos del 27S). A les 13:30h hi ha prevista una roda de premsa de CDC per donar la resposta a la sortida d’UDC al govern. Albert Rivera ha intervingut després per dir al president que l’únic que està aconseguit és “dividir el seu partit i el seu govern”. Mas li ha respost que “!no tinc cap inconvenient en fer autocrítica […] hi ha una discrepància de fons legítima sobre un tema de fons de projecte”. Pel president és lògic que passi això si un partit està disposat a tirar cap al ‘Sí’ i l’altre no del tot. El president ha instat Rivera a deixar que la ciutadania es pugui comptar el 27S.

ICV intenta furgar en la ferida

El diputat Joan Mena ha demanat al president que respongui a com pensa reestructurar el govern. Li ha retret que es dediqui a gestionar trencadisses, mentre ahir es feia un ple sobre salut en el qual queda palès quin tracte es dispensa a la sanitat pública, amb un model insuficient de “capitalisme d’amiguets”. El president de Catalunya ha respost que la governabilitat està assegurada. Mena l’ha titllat de tacticista i “d’empetitir el dret a decidir”. Ha parlat del 27S com l’“inici d’un canvi constituent”, fent referència a la manifestació favorable a Ada Colau el 13 de juny a la plaça Sant Jaume. Mas ha respost que “el capitalisme d’amiguets” era el que aplicava la pròpia Iniciativa quan governava. El president ha instat ICV a comptar la seva gent “com ha fet UDC” a veure si recolzen la postura d’Herrera, de Camats o de qui sigui.

Alícia Sánchez-Camacho: “vagi-se'n vostè també”

La presidenta del PP català ja ha anunciat que “no seré original en la meva pregunta”. Alícia Sánchez-Camacho ha preguntat “com creu que afectarà la crisi de la federació en el procés separatista i en el govern”. Mas ha respost que la substitució dels consellers i de la vicepresidenta serà ràpida i se seguirà el full de ruta establert. Li ha recomanat que “no tingui por” i l’ha emplaçat a les urnes. Camacho ha replicat que “vostè tot el que toca ho divideix i ho fractura”. L’ha acusat de dividir i fracturar tant el govern, com la federació i “el partit socialista”, a banda de la societat. La presidenta del PPC quan se li ha acabat el temps, ha etzibat un “vagi-se'n vostè també” a micro tancat. Mas li ha recomanat que compti els vots que li queden a Catalunya “se n’adonarà que la seva política a Catalunya no deu ser la més encertada ara mateix”. El president li ha plantejat si “pensar diferent és dividir la societat?”.

Iceta demana la dimissió del president de manera indirecta

Iceta ha preguntat: “Manté vostè el que va dir a David Fernández, hem de ser molt durs amb qui s’aparti del camí de les plebiscitàries?” Mas ha respost amb un escuet “no li vaig dir al senyor Fernández, sinó al senyor Partal”. Iceta ha agraït la “gran aportació intel·lectual al pensament” i li ha dit que ara li hauria de demanar la dimissió i la convocatòria imminent d’eleccions. “Quants partits caldrà sacrificar més per que es doni compte que la independència unilateral no és possible?” li ha preguntat en la rèplica Iceta, amb un to més contundent, que sonava a míting. El líder socialista li ha demanat respecte per tot aquella gent que no és independentista i que també viu a Catalunya. Mas li ha respost que “tinc el mateix respecte per tothom, i no només pels catalanistes que no són independentistes, fins i tot pels que no són ni catalanistes. Jo li tinc a tots els catalans”. El president ha aprofitat per dir que si “tant diferent ha de ser el nou govern d’Espanya, perquè els socialistes catalans no ens porten el reconeixement del PSOE que podrem decidir en un referèndum legal i acordat? Facin aquesta feina. Si vostès ens porten això […] li faré un monument si ho aconsegueix”.

Junqueras pregunta pel cas de l’ERO a General Cable

El president d’Esquerra Republicana ha intervingut el darrer per anunciar-li que el partit seguirà recolzant el govern, i aleshores ha aprofitat per treure el cas de l’ERO a General Cable. El president ha respost lamentant aquest conflicte industrial, un veritable problema per a Catalunya, que “té una important base industrial”. La intervenció del Cap de l’Oposició ha estat més agraïda pel president. Mas ha explicat les mesures que pretén impulsar el govern en aquest sentit.